Στη Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρθηκε εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε και στο παρελθόν επικρίνει την τουρκική ηγεσία που μετείχε στις συνομιλίες και υπέγραψε την εν λόγω Συνθήκη. «Είπα Λωζάνη και ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε; Αυτά τα νησιά ήταν δικά μας. Έχουμε δικά μας μνημεία, τεμένη. Γιατί ενοχλείστε; Είναι υπεύθυνος όποιος υπέγραψε, φέρει την ευθύνη», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού – Μακεδονικού πρακτορείου Ειδήσεων.

Η εν λόγω αναφορά πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του προέδρου της Τουρκίας στην τελετή εγκαινίων της υπερταχείας Άγκυρας – Κωνσταντινούπολης.

«Η τουρκική Δημοκρατία δεν είναι το πρώτο αλλά το τελευταίο μας κράτος. Το κράτος το οποίο δεχθήκαμε υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν 100 χρόνια πριν, είναι σημαντικό επίτευγμα μας. Αναφέρω τον Εθνικό Όρκο. Τον είχε χαράξει ο Μουσταφά Κεμάλ. Κάποιους τούς είχε ενοχλήσει. Μπορείτε να το ψάξετε και να δείτε», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος όταν τον διέκοψαν με συνθήματα για επαναφορά της θανατικής ποινής, απάντησε άμεσα: «Η θανατική ποινή, με την άδεια του Θεού, εύχομαι να περάσει από τη Βουλή. Σύντομα… Σύντομα… Μην ανησυχείτε… Εφόσον η εξουσία είναι του λαού το θέμα έκλεισε. Δεν είναι σημαντικό το τι λέει η Δύση, αλλά το τι λέει ο λαός μου».