Μετά σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν σε κοινή δήλωση για το Βrexit. Στόχος η ενωμένη πορεία της ΕΕ αλλά και μια επωφελής συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πίστωση χρόνου μέχρι το Σεπτέμβριο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων εξόδου από την ΕΕ ζήτησαν οι Βρετανοί, την οποία αποδέχθηκαν χθες το βράδυ οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες. Παράλληλα ξεκίνησαν σήμερα τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής με στόχο την προώθηση αλλαγών μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε η Ευρώπη να έρθει πιο κοντά στην καθημερινότητα των πολιτών της.

Οι «27» δημοσιοποίησαν σήμερα μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου κοινή δήλωση για το Βrexit, στην οποία αναφέρουν ότι σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και προχωρούν ενωμένοι, ενώ επιθυμούν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Από την πλευρά τους τόσο οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβαν σήμερα το μεσημέρι ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα ξεκινήσουν αφού προηγουμένως το Λονδίνο υποβάλει το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας. Προειδοποίησαν επίσης όσον αφορά τη μελλοντική σχέση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά μετά την έξοδο από την ΕΕ, εάν προηγουμένως δεν αποδεχθεί τις προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι η ελεύθερη διακίνηση για εγκατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών στο σύνολο της επικράτειας της ενιαίας αγοράς.

Σε φορτισμένο κλίμα η χθεσινή συζήτηση

Η χθεσινοβραδινή συζήτηση για το Brexit έγινε σε φορτισμένο κλίμα, αφού ήταν η τελευταία παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο κ. Κάμερον επιβεβαίωσε στους ομολόγους του ότι θα γίνει σεβαστή η επιθυμία των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ και πως το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί από το διάδοχό του, ο οποίος θα αναλάβει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι Ευρωπαίοι καθόρισαν επίσης σήμερα ένα περίγραμμα σχετικά με τους τομείς που σκοπεύουν να δώσουν ώθηση στην ΕΕ, οι οποίοι θα είναι η ασφάλεια των συνόρων, η ανάπτυξη, η απασχόληση και η ανάληψη πρωτοβουλιών υπέρ των νέων. Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στη διάρκεια μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής το Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Όπως δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στόχος είναι να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα το Μάρτιο του 2017, ώστε να συμπέσουν με την επέτειο των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, που οδήγησε στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle