Η απειλή των τζιχανιστών ενώνει Τουρκία και ΗΠΑ με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να «δίνουν τα χέρια» εντείνοντας τη στρατιωτική τους συνεργασία με τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, απαλλαγμένης από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία.


Μία ζώνη ασφαλείας, απαλλαγμένη από τους τζιχαντιστές, επιθυμεί να δημιουργήσει η Άγκυρα στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να βοηθήσουν στη δημιουργία της ζώνης αυτής, την ώρα που Κούρδοι καταγγέλλουν ότι τουρκικά άρματα μάχης βομβάρδισαν μεθοριακά χωριά υπό κουρδικό έλεγχο στη βόρεια Συρία, κάτι που η Τουρκία το αρνείται.

Το σχέδιο Τουρκίας – ΗΠΑ περιλαμβάνει τη συνεργασία της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ομάδων Σύρων αντικαθεστωτικών με στόχο την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τη βόρεια Συρία, σε βάθος 100 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Άγκυρας, η «ελεύθερη ζώνη» θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ασφαλές καταφύγιο για τα κύματα εκτοπισμένων λόγω του εμφυλίου Σύρων αμάχων.

«Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη απαλλαγμένη από το Ισλαμικό Κράτος, κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας και της Συρίας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αμερικανός αξιωματούχος στο περιθώριο επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αιθιοπία.

Η τουρκική κυβέρνηση πίεζε εδώ και μήνες για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα με τη Συρία. Μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Σουρούτς, η οποία αποδόθηκε στους τζιχαντιστές, η Τουρκία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας.
Με αφορμή αυτές τις επιχειρήσεις, η Άγκυρα έχει θέσει στο στόχαστρό της και θέσεις κούρδων ανταρτών στο Ιράκ, ενώ οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) -η πιο οργανωμένη και αποτελεσματική δύναμη κρούσης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία- καταγγέλλει ότι αντί να πλήττει στόχους των τζιχαντιστών, η Άγκυρα πλήττει στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, η συμφωνία ορίζει ότι η Τουρκία θα προσφέρει υποστήριξη στους Σύρους αντάρτες που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει μετριοπαθείς, ενώ δεν πρόκειται να δημιουργηθεί «ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού», κάτι που ζητούσε η Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά του PKK, έως ότου οι κούρδοι αντάρτες παραδώσουν τα όπλα.

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας, έως ότου επιτύχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα», επισήμανε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV.

«Είναι είτε τα όπλα είτε η δημοκρατία. Αυτά τα δύο δε συμβαδίζουν» τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Επισήμως, η Τουρκία αρνείται ότι έχει βομβαρδίσει θέσεις Κούρδων στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, τούρκοι αξιωματούχοι – υπό καθεστώς ανωνυμίας- επιβεβαιώνουν το τελευταίο κύμα βομβαρδισμών που εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της χώρας πριν από 24 ώρες εναντίον θέσεων του PKK στο Ιράκ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου διευκρίνισε πάντως πως η Τουρκία δεν πρόκειται να στείλει χερσαία στρατεύματα στη Συρία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αν και υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών κοντά στη μεθόριο και εναντίον αυτονομιστών του PKK μπορεί να «αλλάξουν το παιχνίδι».

Η διπλή επίθεση που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα τόσο εναντίον του PKK όσο και εναντίον των τζιχαντιστών, δείχνει, όπως επισημαίνουν ορισμένοι αναλυτές, ότι, προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης παραμένει η αποδυνάμωση των Κούρδων παρά του Ισλαμικού Κράτους.

*Ο Χρόνης Διαμαντόπουλος είναι δημοσιογράφος, μέλος της Κ.Ε της ΔΗΜ.ΑΡ