
Το περουβιανό κοινοβούλιο απέρριψε εκ νέου χθες την επίσπευση – για τον Δεκέμβριο του 2023 των εκλογών, που έχουν εξαγγελθεί για το 2024 με στόχο να κατευνάσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές οι οποίοι επιμένουν παρά τη φονική καταστολή με τους δεκάδες νεκρούς.
Παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες εδώ και εβδομάδες η 68 μέλη του Κογκρέσου τάχθηκαν κατά της πρότασης, 54 υπέρ και δύο ψήφισαν λευκό έπειτα από πεντάωρη συνεδρίαση. «Η πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης δεν εξασφάλισε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων», συνόψισε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Χοσέ Γουίλιαμς.
«Στάχτη στα μάτια»
Η πρόταση είχε κατατεθεί από το κόμμα Fuerza Popular («Λαϊκή Δύναμη», λαϊκιστική δεξιά, η παράταξη της οικογένειας των Φουχιμόρι) και υποστηρίχθηκε από τη νυν πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε και πρώην αντιπρόεδρο του καθαιρεθέντα Πέδρο Καστίγιο, την οποία οι διαδηλωτές χαρακτηρίζουν προδότρια αφού επιμένει να κλείνει τα αυτά στα λαϊκά αιτήματα.
Πρόκειται για την τρίτη φορά από τον Δεκέμβριο που το κοινοβούλιο της χώρας αρνείται να δώσει πράσινο φως στη διεξαγωγή εκλογών εντός 2023. Είχε ήδη απορρίψει την πρόταση το Σάββατο. Έπειτα από επτάωρη συνεδρίαση τη Δευτέρα, η ψηφοφορία αναβλήθηκε για προχθές και ύστερα για χθες.
Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων
Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί δρόμων συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ νέα κινητοποίηση επρόκειτο να γίνει το βράδυ στην πρωτεύουσα.
Στην κεντρική περιοχή Χουνίν, στις Άνδεις, δεκάδες κάτοικοι απέκλεισαν κεντρικό αυτοκινητόδρομο και οδούς στην πόλη Ουανκάγιο, περίπου 300 χιλιόμετρα από τη Λίμα.
Δεκάδες αγρότες και εργαζόμενοι στις μεταφορές διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους στη Χουλιάκα της περιφέρειας Πούνο, παρά τη βροχή.
Το ορυχείο χαλκού στη Λας Μπάμπας, το οποίο ανήκει στην κινεζική κοινοπραξία MMG, ανέστειλε χθες τη δραστηριότητά του λόγω των αποκλεισμών δρόμων.
Στο μεταλλείο Λας Μπάμπας, σε υψόμετρο 4.000 μέτρων, αντιστοιχεί το15% της παραγωγής χαλκού του Περού, της χώρας που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή αυτού του ορυκτού, πίσω από τη Χιλή. Η παραγωγή χαλκού αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ.
Τα οδοφράγματα έχουν προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και άλλα βασικά αγαθά σε αρκετές περιοχές του έθνους των Άνδεων.
«Ωρολογιακή βόμβα»
Οι διαδηλωτές απαιτούν να παρατηθεί η Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο, στο οποίο η κοινή γνώμη δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη, να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και να συγκληθεί Συντακτική Συνέλευση.
«Πρόκειται για απόλυτο διαζύγιο της πολιτικής τάξης και των πολιτών. Είναι ωρολογιακή βόμβα, το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να ζήσει η χώρα, με μια πρόεδρο που δεν παραιτείται κι ένα κοινοβούλιο που εννοεί να συνεχίσει να να μην τρέχει τίποτα», έκρινε ο Αλόνσο Κάρδενας, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Αντόνιο Ρουίς δε Μοντόγια στη Λίμα.
efsyn.gr