Συνομιλίες στη Στοκχόλμη έχουν σήμερα οι πρωθυπουργοί των υποψηφίων προς ένταξη στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Σουηδίας και Φινλανδίας

Η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν θα είναι η πρώτη επικεφαλής κυβέρνησης που θα υποδεχθεί ο Σουηδός ομόλογός της Ουλφ Κρίστερσον, αφότου ανέλαβε την εξουσία το φθινόπωρο.

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην αποτελματωμένη διαδικασία ένταξης των δύο κρατών στη δυτική στρατιωτική συμμαχία εξαιτίας της άρνησης της Άγκυρας.

Οι σκανδιναβικές χώρες είχαν υποβάλλει τις σχετικές αιτήσεις αιτήσεις τον Μάιο του 2022 με όλες τις χώρες να τα έχουν κυρώσει εκτός από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στο βέτο από τη χώρα του κατηγορώντας τώρα τη Στοκχόλμη ότι επιτρέπει το κάψιμο του Κορανιού, με αφορμή σχετική διαμαρτυρία ενός ακροδεξιού. Πάντως στην αρχή την κατηγορούσε για υποστήριξη της «τρομοκρατίας» Κούρδων και γκιουλενιστών.

Σημειώνεται ότι η Σουηδία ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις αρχές του έτους. Στην πρωτεύουσά της αναμένεται σήμερα κι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, για συνομιλίες με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας, Έμπα Μπους.

efsyn.gr