Ανδρέας Πετρόπουλος

Κρίση και ακρίβεια δεν επιτρέπουν στο 44% των Ελλήνων εργαζόμενων να πάει διακοπές ούτε μια εβδομάδα

Ενας στους δύο εργαζόμενους στην Ελλάδα δεν θα πάει φέτος διακοπές, καθώς η ακρίβεια πλήττει πολύ περισσότερο τη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου, η Ελλάδα είναι στις 3 πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά όπου οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι, με το 44% από αυτούς να δηλώνει ότι δεν έχει την οικονομική ευχέρεια ούτε για μια εβδομάδα διακοπές. Στην έρευνα σημειώνεται ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και των ανεπαρκών μισθών περισσότεροι από 38 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη δεν αντέχουν οικονομικά να πάνε διακοπές.

Το ποσοστό του πληθυσμού που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για διακοπές έχει αυξηθεί σε περισσότερα από τα μισά κράτη-μέλη της Ε.Ε. από το 2019, ενώ ακόμη και το ποσοστό των εργαζόμενων που δεν είχε αυτήν την οικονομική δυνατότητα έχει αυξηθεί σε 11 χώρες.

Οι 3 πρώτες χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζόμενων που δεν μπορούν να πάνε διακοπές ούτε μια εβδομάδα είναι η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Λιθουανία, με το ποσοστό στη χώρα μας να αγγίζει το 44%, αυξημένο κατά 4 μονάδες σε σχέση με το 2019.

Ο… μη επαρκής μισθός

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα εκτιμούν ότι η «φτώχεια των διακοπών» είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο ως αποτέλεσμα της κρίσης του κόστους ζωής και του πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη να λάβουν μια αξιοπρεπή αύξηση μισθών αυτό το καλοκαίρι. Μάλιστα, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ζητά να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται οι μισθοί στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι «η Ε.Ε. και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τους εργαζόμενους με μέτρα που θα αμβλύνουν την κρίση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, και θα παράσχουν εισοδηματική στήριξη».

«Χωρίς μια δίκαιη αύξηση μισθών, οι εργοδότες και οι πολιτικοί θα δουν ότι, επιστρέφοντας από τις δικές τους καλοκαιρινές διακοπές, θα αντιμετωπίσουν ένα φθινόπωρο οργής που θα ακολουθηθεί από έναν χειμώνα δυσαρέσκειας» σημειώνει η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ΣΕΣ Esther Lynch, προσθέτοντας ότι, ενώ μεγάλο μέρος των εργαζόμενων εργάζεται για να έχει φαγητό στο τραπέζι του και να πληρώσει το ενοίκιο εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής, τα αφεντικά και οι εργοδότες χρησιμοποίησαν την πανδημία για να κερδίσουν ακόμη περισσότερα από τα κέρδη που παράγονται από το εργατικό δυναμικό τους. Η αυξανόμενη ανισότητα των διακοπών δείχνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν λειτουργεί για τους εργαζόμενους».

Κόβουν αγορές για να πληρώσουν λογαριασμούς οι καταναλωτές

Ένας στους 2 καταναλωτές θα μειώσει τις δαπάνες για αγορά προϊόντων το επόμενο εξάμηνο, ενώ θα αυξήσει τις δαπάνες για λογαριασμούς, όπως δείχνει έρευνα τουΣυνδέσμοου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πώλησης Ελλλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής τον Ιούνιο του 2022 διαμορφώθηκε στο -64, μειωμένος σε σχέση με τον μήνα βάσης, τον Οκτώβριο του 2019, και μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Ιουλίου 2021.

Οι προσδοκίες για τις δαπάνες είναι επίσης αρνητικές και σχετίζονται άμεσα με το αυξημένο κόστος ενέργειας.  Όπως καταγράφεται στο σχήμα 3, το 45% εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο 2022 οι δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένες. Αντίθετα, το 53% εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα είναι μειωμένες και μόλις το 17% ότι θα είναι αυξημένες.

avgi.gr