Την πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ υπερψηφίζει σήμερα η Βουλή, με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς να συγκρούονται και κατόπιν να ακολουθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Τη συμφωνία στηρίζει, εκτός της κυβερνώσας Ν.Δ., και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ενώ καταψηφίζουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση).

Η συμφωνία προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων, σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο και Λάρισα. Εχει πενταετή διάρκεια και κατόπιν θα ανανεώνεται αυτόματα, εκτός αν καταγγελθεί από μία από τις δύο πλευρές με προειδοποίηση δύο ετών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να έχει ψηφιστεί πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο και θα μιλήσει στο Κογκρέσο. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το κείμενο αυτό διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα, ιδιαίτερα έναντι απειλών εκ μέρους της Τουρκίας σε κρίσιμες περιοχές όπως ο Εβρος και η Αλεξανδρούπολη.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση καταγγέλλει την επ’ αόριστον παραμονή των βάσεων στην Ελλάδα με ελάχιστα ανταλλάγματα. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού η κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθεί την πώληση F-16 στην Τουρκία, «ο κ. Μητσοτάκης, ως “πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος” συγκαλεί την Εθνική Αντιπροσωπεία προκειμένου να παραχωρήσει στις ΗΠΑ επ’ αόριστον έξι ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ περηφανεύεται για την εμπλοκή της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί -εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού- την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της Μεταπολίτευσης στην πιο κρίσιμη στιγμή».

efsyn.gr