Ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα παραμείνει στον προεδρικό θώκο της Ιταλίας, καθώς αποδέχθηκε τελικά την πρόταση επανεκλογής του για μια δεύτερη θητεία, με το κοινοβούλιο να επικυρώνει τη συμφωνία. 

Νωρίτερα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Ντράγκι μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο και ζήτησαν επισήμως από τον Ματαρέλα να μείνει στο τιμόνι της χώρας, σε μια προφανή προσπάθεια να ξεφύγει η Ιταλία από το αδιέξοδο, στο οποίο είχε περιέλθει τις τελευταίες ημέρες. 

Λίγο αργότερα, το ιταλικό κοινοβούλιο με σχετική ψηφοφορία επικύρωσε την απόφαση των κομμάτων. Ο Ματαρέλα, στην 8η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, συγκέντρωσε το ελάχιστο των 505 ψήφων που απαιτούνταν, από τους συνολικά 1.009 ψηφοφόρους. Εκείνη τη στιγμή ξέσπασαν σε χειροκροτήματα οι βουλευτές, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Βουλής να διακόψει την ανάγνωση των ψηφοδελτίων. Στη συνέχεια, η καταμέτρηση συνεχίστηκε, με τον Ματαρέλα να έχει δεκάδες ακόμα θετικές ψήφους. 

Είχε αρνηθεί

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό, ο 80χρονος Ματαρέλα είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε δεύτερη θητεία στην προεδρία της χώρας, γεγονός που οδήγησε σε συνεχείς άκαρπες ψηφοφορίες για την εκλογή του διαδόχου του.

Σημειώνεται επίσης ότι ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσε με δήλωσή του ότι ο Μάριο Ντράγκι πρόκειται να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας επισημαίνουν ότι η δεύτερη θητεία του Ματαρέλα αποδεικνύει την αδυναμία των ιταλικών κομμάτων να υποδείξουν και να στηρίξουν μια νέα υποψηφιότητα κοινής αποδοχής για την προεδρία της Δημοκρατίας.

efsyn.gr