Τις πληγές τους από την επέλαση της κακοκαιρίας μετράνε και οι μικρές επιχειρήσεις, οι παραγωγοί και πωλητές νωπών προϊόντων, προσπαθώντας μετ’ εμποδίων να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Ακόμα και χθες που επιτράπηκε το άνοιγμα και του υπόλοιπου λιανεμπορίου, πλην τροφίμων, φαρμακείων και καυσίμων, σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από την κακοκαιρία αρκετά καταστήματα είτε δεν άνοιξαν λόγω δυσκολίας πρόσβασης είτε παρέμειναν «ανοιχτά-κλειστά», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΚΕΕΕ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ορατές ήταν και χθες οι ελλείψεις στα ράφια, ειδικά σε αγαθά καθημερινής κατανάλωσης, ενώ το πλήγμα στην ντόπια παραγωγή οδήγησε στην ανάγκη εισαγωγών και σε αύξηση των τιμών. «Φτάσαμε να εισάγουμε μαρούλια, πατάτες, κρεμμύδια και σέλινο, αφού η παραγωγή σε πολλές περιοχές “κάηκε” από τα χιόνια, με τον καταναλωτή να βρίσκεται αντιμέτωπος με νέο κύμα ακρίβειας» σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.

Ο ίδιος εκφράζει τον φόβο ότι «οι ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα θα είναι ασύλληπτες και αβάσταχτες για μεγάλη μερίδα των καταναλωτών και κινδυνεύουν να οδηγήσουν και σε κοινωνικές συγκρούσεις, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα». Βασικός πυροδοτητής παραμένει η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας, πρόβλημα που θεωρεί βέβαιο ότι θα μας συνοδεύει για όλο το 2022, ενώ η κακοκαιρία επιδεινώνει την κατάσταση, με τις ελλείψεις και το αυξημένο μεταφορικό κόστος. «Πλάι στα συσσωρευμένα προβλήματα της πανδημίας, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασθμαίνουν, οι επιπτώσεις της χιονοθύελλας πρόσθεσαν νέα» καταλήγει, ζητώντας από την πολιτεία να μεριμνήσει ειδικά για κλάδους που έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, όπως η εστίαση.

Κοινά αιτήματα των επιμελητηρίων και του εμπορικού κόσμου είναι η μετάθεση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που λήγουν στο τέλος του μήνα για τουλάχιστον ένα δεκαήμερο, η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, ενώ επιστρέφει το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, παρά τον «πάγο» από τους θεσμούς.

Σχεδόν μηδενική ήταν η επισκεψιμότητα στα καταστήματα που λειτούργησαν χθες, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Γιώργο Καρανίκα, αφού ο πάγος στους δρόμους και ο φόβος ατυχημάτων κράτησε τους καταναλωτές μακριά. «Ηταν ο τζίρος ήδη υποτονικός, ήρθε ο χιονιάς και μας αποτελείωσε», λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.» μεταφέροντας κλίμα απογοήτευσης από τον εμπορικό κόσμο, με μόνη ελπίδα συγκρατημένης αισιοδοξίας τη χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση.

Βασικό πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να οξυνθεί λόγω και της κακοκαιρίας, είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, λόγω των εκρηκτικών ανατιμήσεων, κυρίως σε είδη διατροφής και δαπάνες στέγασης (ρεύμα, θέρμανση), που «ροκανίζουν» το διαθέσιμο εισόδημα. «Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα τρέχουν ήδη με διπλάσιο πληθωρισμό απ’ ό,τι στα υπόλοιπα είδη, ενώ ανησυχούμε για νέες ανατιμήσεις σε νωπά προϊόντα λόγω ελλείψεων μετά την κακοκαιρία», λέει ο Γ. Καρανίκας, απευθύνοντας έκκληση στους καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί στις αγορές τους, ώστε όσο γίνεται να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη έξαρση στις αυξήσεις τιμών σε προϊόντα με περιορισμένη διαθεσιμότητα, κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες σε σουπερμάρκετ και λαϊκές αγορές. «Κάθε φορά που υπάρχει κακοκαιρία και αδυναμία συλλογής προϊόντων από τους αγρούς και τα θερμοκήπια είναι μαθηματικά βέβαιο ότι υπάρχουν αυξήσεις. Ο καταναλωτής μπορεί να περιορίσει τις αγορές του σε είδη που υπάρχει επάρκεια, ώστε να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα ανισορροπίας στην προσφορά και τη ζήτηση και εκτόξευση τιμών», προειδοποιεί.

Θολό παραμένει το τοπίο και για τις λαϊκές αγορές, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό παραμένουν κλειστές και μετά το τριήμερο του χιονιά. Σχεδόν οι μισές λαϊκές αγορές της Αττικής που ήταν προγραμματισμένες να λειτουργήσουν χθες δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί σήμερα, λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος. Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει το Σάββατο, καθώς παραγωγοί και πωλητές βρίσκονται σε συνεννόηση με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές για να καταφέρουν να ανοίξουν, καθαρίζοντας τους δρόμους.

Οι ανατιμήσεις λόγω κακοκαιρίας θεωρούνται δεδομένες, λέει ο Π. Μόσχος, καθώς υπήρξαν ζημιές σε θερμοκήπια και καλλιέργειες σε Μέγαρα και Μαραθώνα, ενώ ήδη έχουν προηγηθεί αυξήσεις σε προϊόντα από την Κρήτη που επλήγη νωρίτερα από το κρύο. Ο πρόεδρος των παραγωγών Λαϊκών Αγορών υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις στα οπωρολαχανικά θα γίνονταν ούτως ή άλλως, καθώς έχει «τριπλασιαστεί το κόστος σε ρεύμα, λιπάσματα, έχει πάει 50% πάνω το πετρέλαιο για τα τρακτέρ», όμως η κακοκαιρία τις επιτείνει. Ηταν στραβό το κλήμα με την ακρίβεια, το έφαγε και ο χιονιάς.


Καταγγελίες για παραβιάσεις ωραρίου

Εκτός από τα προβλήματα στην αγορά, το «χιονομέτωπο» όξυνε και τα φαινόμενα εργοδοτικής παραβατικότητας, ειδικά σε μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου που παρέμειναν ανοιχτές το διήμερο της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στο «Δίκτυο Εργαζομένων στο Εμπόριο», εργοδότες από ορισμένα καταστήματα αλυσίδας σουπερμάρκετ (Metro My market) ζήτησαν από εργαζόμενους να προσέλθουν την Τετάρτη από τις 8 το πρωί και να εργαστούν παράνομα μία με δύο ώρες μετά τη λήξη του ωραρίου στις 6 μ.μ.

«Το γεγονός ότι δεν έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των ΜΜΜ, το ότι θέτουν τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των υπαλλήλων τους σε κίνδυνο τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν τα κέρδη τους (να θυμίσουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στους κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία), ενεργούν χωρίς κανένα σεβασμό ούτε στους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού απέναντι στις υπόλοιπες επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα στην απόφαση», σημειώνει το Δίκτυο Εργαζομένων.

efsyn.gr