Πρώτη μικρή μείωση της προσωρινής και επισφαλούς εργασίας από τις πολιτικές της κυβέρνησης Σάντσεθ, μάχη στη Βουλή για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών

Ηκυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς κατάφερε να επαναφέρει την απασχόληση στα προ πανδημίας επίπεδα με μια πρώτη μικρή μείωση της προσωρινής και επισφαλούς εργασίας, ενώ δίνει τη μάχη να περάσει από τη Βουλή τη μεταρρύθμιση των εργασιακών με τη στήριξη των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών και αυτή των προοδευτικών εθνικιστικών κομμάτων με άξονα τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της υπουργού Εργασίας, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και επικεφαλής του Unidas Podemos Γιολάντα Ντίαθ.

Ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 615.900 άτομα το 2021, με άξονα τη δημιουργία 840.700 νέων θέσεων εργασίας, τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης από το 2005, ή κατά 4,3%, με την ανεργία να υποχωρεί στο 13,3% το 2021, κατά σχεδόν 3% σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2020. Η ανεργία υποχώρησε κατά 9% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι εργαζόμενοι να πλησιάσουν τα 20,2 εκατομμύρια άτομα, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, πριν από την έκρηξη της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πανδημίας, που κατέστρεψε περίπου 622.000 θέσεις εργασίας.

Η  Όμικρον πάντως άφησε το αποτύπωμά της στην απασχόληση, γιατί το τέταρτο τρίμηνο του 2021 πάνω από 812.000 εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να λάβουν αναρρωτική άδεια, περίπου 110.000 περισσότεροι από το προηγούμενο τρίμηνο και περίπου 250.000 περισσότεροι από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, πριν από την έκρηξη της πανδημίας.

Η επιτυχία όμως αυτή δεν φαίνεται αρκετή για την κυβέρνηση, που στοχεύει στην ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής του δεξιού Μαριάνο Ραχόι και των Μνημονίων. «Η είδηση είναι εξαιρετική. Η μικρή όμως υποχώρηση της προσωρινής και πρόσκαιρης εργασίας μάς δείχνει ότι αυτή παραμένει ένα δομικό πρόβλημα της ισπανικής αγοράς εργασίας και ότι θα πρέπει να δώσουμε χώρο σε μια νέα κουλτούρα» προειδοποίησε ο Χοακίν Πέρεθ Ρέι, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, πανεπιστημιακός και στέλεχος του Unidas Podemos.

«Η μείωση της ανεργίας συνεχίζεται διαδοχικά τους τελευταίους δέκα μήνες, αφορά όλες τις περιοχές και όλους τους τομείς και έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για τις πλέον ευπαθείς συλλογικότητες, όπως οι γυναίκες και οι νέοι κάτω 25 ετών» υπογράμμισε το υπουργείο Εργασίας.

«Από τη μεταρρύθμιση του Λαϊκού Κόμματος υπογράφηκαν 190 εκατομμύρια συμβάσεις εργασίας, εκ των οποίων σχεδόν 170 εκατομμύρια είχαν προσωρινό χαρακτήρα, το 90%. Ελπίζουμε αυτό να περιοριστεί με τη μεταρρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ εδώ και μερικές ημέρες. Σήμερα προσπαθούμε να διορθώσουμε αυτή την τάση, που έχει πολιτιστικές προεκτάσεις, αλλά τώρα έχουμε τα εργαλεία για να το κάνουμε, για να μειώσουμε τον αριθμό των συμβάσεων και την έκθεση στην προσωρινή εργασία διαμέσου της δραστικής απλοποίησης των συμβάσεων εργασίας και την εξάλειψη των προσωρινών συμβάσεων έργου και υπηρεσιών» συμπλήρωσε ο Χοακίν Πέρεθ Ρέι.

Τα προοδευτικά κόμματα της Καταλωνίας ERC και CUP, το βασικό EH Bildu και το BNG της Γαλικίας ζητούν ορισμένες τροποποιήσεις, κυρίως εθνικιστικού χαρακτήρα, στη μεταρρύθμιση των εργασιακών που υιοθέτησε η κυβέρνηση Σάντσεθ.

avgi.gr