Στην εκπνοή του 2021 και μετά από είκοσι χρόνια διαλύεται ακόμη ένας φορέας διαχείρισης περιοχής Νatura 2000

Παρελθόν αποτελεί πλέον και ο φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού κόλπου, μετά την κατάργηση και των δύο άλλων της Κεντρικής Μακεδονίας, του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης και του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής, με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην εκπνοή του 2021.

Εως τώρα το ΥΠΕΝ έχει διαλύσει συνολικά εννέα φορείς από τους 36, με οκτώ από αυτούς που ιδρύθηκαν το 2018 να τους έχει στραγγαλίσει ήδη αφού ουδέποτε τους χρηματοδότησε για να λειτουργήσουν. Οι τρεις φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας συγχωνεύονται σε μια μονάδα…

«Μετά από είκοσι (20) συναπτά έτη προσφοράς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διοίκηση, διάσωση, διατήρηση, καταγραφή και ανάδειξη του υγροτοπικού συστήματος που αποτελείται από τα Δέλτα των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα, από τις εκβολές του Λουδία και του Γαλλικού, από τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τις Αλυκές Κίτρους, τις λιμνοθάλασσες Αγγελοχωρίου, Επανομής, Αγίου Μάμα, Σάνης και άλλων σημαντικών οικοτόπων, έρχεται κατ’ εντολή του αντιπεριβαλλοντικου Νόμου 4685/2020 της Ν.Δ. να μπει τέλος, με μια απόφαση κατάργησης, στην ιστορική προσφορά του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δικτύου NATURA 2000 Θερμαϊκού Κόλπου – Εθνικού Πάρκου Πάρκου Δέλτα Αξιού» σχολιάζει η πρώην πρόεδρος του φορέα Α. Παναγιώτου.

Οσο για την τύχη των προστατευόμενων περιοχών, καθιστά σαφές ότι το διάδοχο σχήμα της διαχείρισής τους, ο λεγόμενος ΟΦΥΠΕΚΑ, είναι κομμένο και ραμμένο στην εθνοκεντρική διοίκηση της χώρας ώστε να αξιοποιηθούν και αυτές οι περιοχές στην πολιτική του κέρδους μεγάλων συμφερόντων είτε μέσα από την ενέργεια με εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών, υδροηλεκτρικών, είτε μέσω χωροθέτησης φαραωνικών ξενοδοχειακών μονάδων κ.λπ.

Ολες οι αποφάσεις για τη διαχείριση του Θερμαϊκού Κόλπου εφεξής πηγαίνουν στην Αθήνα, σε έναν γαλάζιο φορέα που φτιάχτηκε «δίπλα», αλλά έξω, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνει με δήλωσή του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σ. Φάμελλος. Υπενθυμίζει ότι η δημιουργία φορέα Θερμαϊκού, που έγινε πράξη το 2018, ήταν πάγιο αίτημα των φορέων της Θεσσαλονίκης και προειδοποιεί ότι η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δέλτα πλήττεται, ανοίγει η όρεξη σε συμφέροντα που αμφισβητούσαν τους κανόνες προστασίας, ενώ οι εργαζόμενοι μένουν ακάλυπτοι σχετικά με το καθεστώς εργασίας τους.

avgi.gr