Τέλος και για τους ΦΔΠΠ του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής και Λίμνης Κερκίνης. ● Για «πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία και ρουσφέτια στα γαλάζια παιδιά» κάνει λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος-Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. ● Η διοίκηση των φορέων σε ολόκληρη την Ελλάδα μεταφέρεται σε ένα νομικό πρόσωπο, τον φορέα ΟΦΥΠΕΚΑ στην Αθήνα.
Συνεχίζεται κατά ριπάς η δημοσίευση υπουργικών αποφάσεων με τους οποίους καταργούνται, ο ένας μετά τον άλλον, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) σε ολόκληρη την Ελλάδα προκειμένου η διοίκησή τους να ασκείται πλέον από την Αθήνα.

Μετά τους φορείς που είχαν έως τώρα τη μέριμνα για τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, το Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων-Κοιλάδας Αχελώου-Αγράφων και Μετεώρων, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και το Δέλτα Εβρου-Σαμοθράκης, για τους οποίους γράφαμε στις 29 Δεκεμβρίου, η ώρα της κατάργησης έφτασε και για τους ΦΔΠΠ Θερμαϊκού Κόλπου, Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής και Λίμνης Κερκίνης.

Η κατάργηση των φορέων είχε δρομολογηθεί από τον Μάιο του 2020, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε τον νόμο 4685, αλλά με αφορμή τη δημοσίευση των ΦΕΚ που υλοποιούν την κατάργηση, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος-Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επανέρχεται στο θέμα μιλώντας για «πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία και ρουσφέτια στα γαλάζια παιδιά».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ένα ακόμα μεγάλο δώρο για τη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύοντας πόσο υποκριτικά και ψεύτικα είναι τα μεγάλα λόγια για τη Μακεδονία και τη Νύμφη του Θερμαϊκού», σχολιάζει μιλώντας για την κατάργηση του φορέα για τον Θερμαϊκο Κόλπο, ο οποίος, όπως λέει, αποτελούσε πάγιο αίτημα της Θεσσαλονίκης για δεκαετίες, ήταν πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ και των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων και έγινε επιτέλους πράξη το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζει επίσης ότι μέσα από την ίδρυσή του, ενοποιήθηκε η διαχείριση όλων των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 του ευρύτερου Θερμαϊκού Κόλπου, ενώ χρηματοδοτήθηκε και ανατέθηκε και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) η οποία, όμως, «καθυστερεί ανεπίτρεπτα με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα τελευταία 2,5 χρόνια πολλές προσπάθειες ανατροπής του καθεστώτος προστασίας στο Εθνικό Πάρκο Αξιού, Γαλλικού, Λουδία και Αλιάκμονα».

Οπως αναφέρει, «ανοίγει η όρεξη σε συμφέροντα που αμφισβητούσαν τους κανόνες προστασίας, η έδρα του φορέα στη Χαλάστρα μένει ορφανή, εφόσον ο νόμος Χατζηδάκη προβλέπει η έδρα του να μεταφερθεί στον Λαγκαδά (!), ακόμα και οι εργαζόμενοι μένουν ακάλυπτοι σχετικά με το καθεστώς εργασίας τους».

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται σε ένα νομικό πρόσωπο, τον φορέα ΟΦΥΠΕΚΑ, στον οποίο, σχολιάζει ο Σ. Φάμελλος, «οι μη κρατιστές δεξιοί θα βολεύουν τα δικά τους παιδιά και θα βγάζουν τις αποφάσεις που τους συμφέρουν για περιοχές σε όλη την Ελλάδα, για αδειοδοτήσεις έργων και τακτοποίηση ημετέρων και της διαπλοκής».

Αναφερόμενος ειδικά στον φορέα της Κορώνειας, εκτιμά ότι πιθανός λόγος για την ταχεία κατάργησή του είναι πως «η διοίκησή του είχε ορθά αντιδράσει στην παράνομη χωροθέτηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων ΕΝΤΟΣ του Εθνικού Πάρκου της Κορώνειας».

Ο Σ. Φάμελλος υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε με τον νόμο 4519/2018 θεσπίσει ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης αυτών των περιοχών με εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών, ενώ στους 28 υφιστάμενους φορείς είχαν προστεθεί ακόμη 8. Σημειώνεται ότι τον νόμο εκείνο υπερψήφισε τότε ως Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος τώρα υπογράφει ως υφυπουργός Περιβάλλοντος τις αποφάσεις για την κατάργηση των ΦΔΠΠ.

efsyn.gr