Μεθοδεύουν τη χωροθέτηση αιολικών στα Ακαρνανικά Όρη, στον προστατευόμενο βιότοπο, με πρωταγωνίστρια την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πρωτοφανή μεθόδευση διά της «σαλαμοποίησης» σε μικρότερα έργα -χωρίς περιβαλλοντική αξιολόγηση μέσω ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- ώστε να αδειοδοτηθεί μεγάλος αριθμός αιολικών σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά  Όρη, με πρωταγωνίστρια την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), καταγγέλλει η Ορνιθολογική Εταιρεία. Μέσα σε έναν μήνα η ΠΔΕ εξέδωσε άδειες για έξι ΑΣΠΗΕ κατηγορίας Β (μικρότερων από 10 MW) στην καρδιά των Ακαρνανικών Ορέων, ακόμα και στην κορυφογραμμή του αλώβητου μέχρι σήμερα από παρεμβάσεις Μπούμιστου!

Ολοι οι ΑΣΠΗΕ βρίσκονται εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά GR090 «Όρη Ακαρνανικά» και σε κοντινή απόσταση από την περιοχή Natura GR2310011 «Όρος Τσέρεκας (Ακαρνανικά)». Η Ορνιθολογική στηλιτεύει το γεγονός ότι η Περιφέρεια αδειοδότησε έξι ΑΣΠΗΕ μολονότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE (LIFE IP 4 Natura) εθνικής εμβέλειας για την προστασία του όρνιου με συντονιστή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα Ακαρνανικά  Όρη αποτελούν περιοχή ιδιαίτερης κρισιμότητας για την επιβίωση του είδους, αφού φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία του στην ηπειρωτική Ελλάδα και την περίοδο Οκτωβρίου-Μαΐου καταγράφονται συγκεντρώσεις έως και άνω των 60 ατόμων. Επιπρόσθετα, το όρνιο χαρακτηρίζεται ως «κρισίμως κινδυνεύον» στην ηπειρωτική Ελλάδα και η απειλή «πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες» χαρακτηρίζεται ως υψηλής σημασίας στο θεσμοθετημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τρία είδη γυπών, καθώς το όρνιο είναι από τα πλέον ευάλωτα είδη σε επιπτώσεις από ανεμογεννήτριες.

Η Ορνιθολογική παραθέτει κι άλλα περίεργα. Η ΠΔΕ ζήτησε στις 23 Νοεμβρίου τη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων επί των μελετών (Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση) για δύο από τους ΑΣΠΗΕ, όμως έσπευσε να αδειοδοτήσει τρεις μέρες μετά χωρίς τη γνώμη του φορέα, η οποία ήταν αρνητική, με επιστημονική τεκμηρίωση για την ασυμβατότητα του έργου στην περιοχή. Στη συνέχεια δε παρέκαμψε πλήρως τον Φ.Δ. χωρίς να ζητήσει καν τη γνώμη του για τους άλλους τέσσερις ΑΣΠΗΕ.

Οι φορείς ανάπτυξης και των έξι ΑΣΠΗΕ έχουν κοινή έδρα, τις «Ενεργειακές Κοινότητες» που έχει συστήσει η  Ένωση Αγρινίου με άδεια παραγωγής για 13 ΑΣΠΗΕ της μίας ανεμογεννήτριας έκαστος(!) εντός της προστατευόμενης περιοχής των Ακαρνανικών Ορέων. Και, όπως εξηγεί, πρόκειται για μία οφθαλμοφανέστατη περίπτωση «σαλαμοποίησης» ενός ενιαίου μεγάλου έργου σε πολλά μικρά από τον ίδιο φορέα, στην ίδια περιοχή και με τα ίδια χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν πολύ πιο απλή αδειοδοτική διαδικασία. Η πρακτική αυτή, όμως, έχει ήδη κριθεί παράτυπη με απόφαση του ΣτΕ και με εφαρμοστική απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής για ανάλογη περίπτωση στα Τρίκαλα.

Η Ορνιθολογική ζητάει την ανάκληση των αποφάσεων από την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ επισημαίνοντας ότι «οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη από αυτή θα αποτελεί σοβαρό θεσμικό και νομικό ατόπημα, ευθεία απειλή για τη βιοποικιλότητα της Αιτωλοακαρνανίας και θα θέσει σε κίνδυνοτην αποδοτικότητα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την προστασία απειλούμενων ειδών».

Συνεχίζεται η κατεδάφιση

Κλείνουν άλλους δύο φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στην Κεντρική Μακεδονία

Άλλοι δύο φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών καταργήθηκαν παραμονή Πρωτοχρονιάς, με αποφάσεις του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ Β 6362/31/12/2021). Πρόκειται για τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης. Η κατεδάφιση του εθνικού συστήματος διοίκησης – διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών ξεκίνησε προπαραμονή Χριστουγέννων και είχε δρομολογηθεί από τον Μάιο του 2020, με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη. Στις 23 Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ επτά αποφάσεις του ΥΠΕΝ με τις οποίες καταργήθηκαν επτά από τους 28 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών οι οποίοι είχαν ιδρυθεί το 1999. Οι άλλοι οκτώ, που δημιουργήθηκαν το 2018, «στραγγαλίστηκαν» από την κυβέρνηση αφού ουδέποτε χρηματοδοτήθηκαν.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής καθίσταται καθολικός διάδοχος του συνόλου των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων των καταργούμενων φορέων, ένας αθηνοκεντρικός, πλήρως συγκεντρωτικό φορέας, ο οποίος θα διαχειρίζεται από μακριά το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, μαζί και τους διαθέσιμους πόρους, με Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο διορίζεται και ελέγχεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος. Οι 36 φορείς θα στριμωχτούν κατά τόπους σε μόλις 24 μονάδες διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, απογυμνωμένες από προηγούμενες ουσιαστικές αρμοδιότητες των Φ.Δ. και χωρίς καμιά τοπική συμμετοχή. Πρωτίστως καταργείται η γνωμοδότηση για έργα και δραστηριότητες. Οι δύο φορείς που καταργούνται θα συγχωνευθούν στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τις προστατευόμενες Περιοχές Θερμαϊκού Κόλπου, μια χαοτική μονάδα διαχείρισης με αχανείς εκτάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης καταλαμβάνει 831.000 στρέμματα και το Εθνικό Πάρκο Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής 2.120.000 στρέμματα…

avgi.gr