Δημήτρης Αγγελίδης

Ο Σεβάν Νισανιάν, γνωστός διανοούμενος στην Τουρκία και διεθνώς με μαχητικές θέσεις κατά του εθνικισμού, του ισλαμισμού και του αντιδημοκρατικού αυταρχισμού της κυβέρνησης Ερντογάν, απειλείται να εκδιωχθεί από τη χώρα για αδιευκρίνιστους γραφειοκρατικούς λόγους ● Αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν πως αν αποφασιστεί απέλαση θα γίνει στην Αρμενία και όχι στην Τουρκία όπου τον περιμένουν 13 χρόνια κάθειρξη.

Δεύτερη φορά από τότε που δραπέτευσε από τις τουρκικές φυλακές το 2017, εκμεταλλευόμενος μια άδεια για να φύγει και να ξαναφτιάξει τη ζωή του στην Ελλάδα, ο Αρμένιος Σεβάν Νισανιάν, γνωστός διανοούμενος στην Τουρκία και διεθνώς, με μαχητικές θέσεις κατά του εθνικισμού, του ισλαμισμού και του αντιδημοκρατικού αυταρχισμού της κυβέρνησης Ερντογάν, κινδυνεύει να ξεριζωθεί ξανά.

Την Πέμπτη, όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η σύζυγός του, ο Νισανιάν κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Σάμου για να διευθετήσει ένα γραφειοκρατικό ζήτημα που προέκυψε στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στο εξωτερικό, όπου ενημερώθηκε ότι του έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα.

«Οπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, εδώ και δύο μήνες παλεύουμε με έναν εφιάλτη. Δεδομένου ότι δεν μας είπαν τον λόγο για τον εφιάλτη που ζήσαμε, προσπαθήσαμε να βρούμε μια εξήγηση μαντεύοντας, ψάχνοντας στα τυφλά, κάνοντας εικασίες. Περιπλανηθήκαμε πάνω στη σκοτεινή άμαξα της γραφειοκρατίας. Τελικά έγινε αντιληπτό ότι στο επίκεντρο των γεγονότων ήταν η αστυνομία του νησιού μας.

Το κύμα ξενοφοβίας και ρατσισμού που πλήττει εδώ και καιρό το νησί, τροφοδοτούμενο από άγνοια και κουτσομπολιά, αποτέλεσε την αφορμή […]», έγραψε στα τουρκικά η σύζυγός του, Ιρα Τζούρου, με την οποία παντρεύτηκε στη Σάμο τον Μάιο του 2019, τον ίδιο μήνα που απέκτησε αρμενική υπηκοότητα. Οπως σημειώνει η κ. Τζούρου, στο τμήμα οι αστυνομικοί τον άφησαν να περιμένει μία ώρα και τον συνέλαβαν, βγάζοντας εναντίον του απόφαση απέλασης, καθώς η άδεια διαμονής του είχε λήξει μόλις την προηγούμενη μέρα. Ο Νισανιάν παραμένει κρατούμενος στο τμήμα, μέχρι να δικαστεί η προσφυγή που κατέθεσε εναντίον της απέλασής του στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Σάμου.

Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις και διαμαρτυρίες στην αρμενική κοινότητα και σε αλληλέγγυους, ενώ κινητοποιήθηκε και η αρμενική πρεσβεία. Εκπρόσωπός της τον επισκέφτηκε χτες στα κρατητήρια για να διαπιστώσει τις συνθήκες κράτησης, ενώ σε ανακοίνωση η πρεσβεία σημειώνει ότι «γνωρίζει τις διεργασίες και τις εξελίξεις σχετικά με τον Αρμένιο διανοούμενο, πολίτη της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Σεβάν Νισανιάν, και λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για την επίλυση του προβλήματος».

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι διαπιστώθηκε σε έλεγχο πως δεν είχε τα κατάλληλα έγγραφα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Προσθέτουν ότι, αν αποφασιστεί απέλαση, θα γίνει στην Αρμενία, της οποίας είναι υπήκοος, και όχι στην Τουρκία, όπου τον περιμένει φυλακή για τουλάχιστον 13 χρόνια. Είναι το υπόλοιπο μιας ποινής συνολικά 16 χρόνων και 7 μηνών για πολεοδομικές παραβάσεις, εξαιτίας εργασιών που έκανε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε ελληνικά σπίτια τα οποία μετέτρεπε σε ξενώνες στο εγκαταλειμμένο χωριό Κιρκιντζές (στα τουρκικά Σιρίντζε), το χωριό της Διδώς Σωτηρίου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» τον Αύγουστο του 2017 ο ίδιος μιλά για «γραφειοκρατικό λιντσάρισμα» και «επιχείρηση σύνθλιψης» κατά αυτών που ενοχλούν το καθεστώς Ερντογάν. Είχε καταδικαστεί ξανά σε μήνες φυλακή για παλαιότερο άρθρο που κατέκρινε τους νόμους κατά της βλασφημίας του προφήτη Μωάμεθ. Στο έργο του περιλαμβάνεται το πρώτο ετυμολογικό λεξικό της τουρκικής γλώσσας και το βιβλίο «Η λάθος Δημοκρατία», στο οποίο αποδομεί τους ιδρυτικούς μύθους του τουρκικού κράτους.

Μιλώντας στους «Financial Times» για τον παράδεισο που βρήκε στη Σάμο, εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του «επειδή αυτοί οι καργιόληδες (“goatfuckers”) που κυβερνούν την Τουρκία μού έδωσαν, άθελά τους, αυτή τη θεσπέσια ευκαιρία». Από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Σάμου θα εξαρτηθεί αν θα αλλάξει γνώμη.

efsyn.gr