Δίδυμες απειλές χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, εκφράζοντας την ανησυχία του οργανισμού για το «τσουνάμι κρουσμάτων» που προκαλεί η ταυτόχρονη κυκλοφορία τους στην κοινότητα.

Στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου του οργανισμού, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σημείωσε: «Η Δέλτα και η Όμικρον είναι αυτήν τη στιγμή δίδυμες απειλές που οδηγούν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, προκαλώντας κατακόρυφες αυξήσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους».

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους πρόσθεσε ότι ανησυχεί «πολύ που η Όμικρον, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη Δέλτα, και αυτό οδηγεί σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε για μια ακόμη φορά τις χώρες να μοιράζονται τα εμβόλια με μεγαλύτερη ισοτιμία, προειδοποιώντας ότι η έμφαση που δίνεται στις αναμνηστικές δόσεις στις πλουσιότερες χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει στα φτωχότερα κράτη ελλείψεις στα εμβόλια.

Ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου κάθε χώρα να πετύχει τον στόχο του 70% της εμβολιαστικής κάλυψης έως τα μέσα του 2022, ώστε να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα για να μπει ένα τέλος στην οξεία φάση της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ, εκτίμησε ότι η οξεία φάση της πανδημίας της Covid-19 ενδέχεται να τελειώσει το 2022, όμως ο κορονοϊός SARS-CoV-2 δεν θα εξαφανιστεί.

Όπως είπε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο αφού εξαπλωθεί ευρέως η παραλλαγή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο ΠΟΥ, στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του προειδοποιούσε ότι «ο παγκόσμιος κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή ανησυχίας παραμένει πολύ υψηλός» και πως «αξιόπιστα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, με ρυθμό διπλασιασμού δύο ως τριών ημερών».

Ο Οργανισμός, με αφορμή και τα χθεσινά ρεκόρ κρουσμάτων σε όλο σχεδόν τον κόσμο -τάση που συνεχίζεται και σήμερα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης- τόνιζε πως παρατηρείται «ταχεία αύξηση της επίπτωσης σε ορισμένο αριθμό χωρών».

Να σημειωθεί ότι αυτή η Πρωτοχρονιά θα έχουμε τη δεύτερη επέτειο από όταν η Κίνα προειδοποίησε τον ΠΟΥ για 27 κρούσματα «ιογενούς πνευμονίας» άγνωστης προέλευσης στην πόλη Γουχάν. Έκτοτε, έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό Sars-Cov-2 περισσότεροι από 281 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια.

efsyn,gr