Με πολύ λίγα μέτρα, πολύ αργά, επιχειρεί να διαχειριστεί την επέλαση της νέας μετάλλαξης «Ομικρον» η κυβέρνηση, που βρίσκεται σε αλαλούμ ενώ οι επαγγελματίες αγωνιούν και ζητούν αντίμετρα στήριξης για τις απώλειες τζίρου.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης κάνουν λόγο για ισχυρά πλήγματα από τον περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αφού δεν έχουν ακόμα συνέλθει οικονομικά από τα πρώτα κύματα της πανδημίας .

Από σήμερα το πρωί, στις 06:00, και έως τις 16 Ιανουαρίου ισχύουν οι νέοι περιορισμοί, που θα εφαρμόζονταν από τις 3 Ιανουαρίου αλλά επισπεύστηκαν μετά τα «μαύρα» ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων με το χθεσινό να καταγράφει 28.828 νέες μολύνσεις και την Αττική να βρίσκεται στο κέντρο της δίνης.

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
Ανοιχτή διαφωνία Αυγενάκη για τα γήπεδα
Ωστόσο, αναμένεται η συνάντηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, με την ΕΠΟ μετά τις αντιδράσεις των ΠΑΕ για τους περιορισμούς στα γήπεδα με τους οποίους διαφώνησε ανοιχτά και ο υπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Δεν συμφωνώ γιατί είναι ανεφάρμοστη. Προτιμότερο να πεις ότι είναι κλειστό το γήπεδο. Το λέω ξεκάθαρα και δυνατά, αυτό το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Υπάρχουν άλλοι τρόποι, άλλα μέτρα» δήλωσε χθες ο τελευταίος.

Παράθυρο για επέκταση της υποχρεωτικότητας
Παρά το αδιέξοδο του ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε κατά την εξειδίκευση των μέτρων ότι το σύστημα Υγείας, όπου κατά βάση νοσηλεύονται ασθενείς με τη μετάλλαξη «Δέλτα» βρίσκεται σε πίεση, και ότι έχει επέλθει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για στήριξη, εάν… χρειαστεί.

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, δηλώνοντας ότι θα επανεκτιμηθεί από την κυβέρνηση όλο το πλαίσιό της. Επίσης, υποστήριξε πως η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει κατά 10 μονάδες,

Τέλος, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά και συνέστησε να συμπεριφέρεται ως φορέας όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, και να γίνονται τεστ πριν τα οικογενειακά εορταστικά τραπέζια.

efsyn.gr