Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αμφισβήτησε με απόφασή του την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού

Σε ανοιχτή σύγκρουση οδηγούνται πλέον οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Πολωνία, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριοτης χώρας να αμφισβητήσει την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι να εκκινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας.

Η απόφαση προστίθεται στις πολυάριθμες νομικές διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει από την ΕΕ κατά της Πολωνίας για να αναγκάσουν το ακροδεξιό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να ανατρέψει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του στο Δικαστικό σύστημα, οι οποίες θέτουν τους δικαστές της χώρας υπό πολιτικό έλεγχο.

Τον Οκτώβριο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι το Πολωνικό σύνταγμα έχει προτεραιότητα έναντι ορισμένων τμημάτων των Συνθηκών της ΕΕ και ορισμένων αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΕΕ, ιδίως εκείνων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το δικαστικό σώμα της χώρας.

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι εν λόγω αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου παραβιάζουν τις γενικές αρχές της αυτονομίας, της υπεροχής, της αποτελεσματικότητας και της ομοιόμορφης εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης και της δεσμευτικότητας των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι σε δηλώσεις του τόνισε ότι «θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση παραβίασε τις γενικές αρχές της αυτονομίας, της υπεροχής, της αποτελεσματικότητας και της ενιαίας εφαρμογής του δικαίου στην Ένωση, καθώς και τις δεσμευτικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρούμε επίσης ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου σύμφωνα με τον νόμο δικαστηρίου, όπως απαιτεί η συνθήκη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Η Κομισιόν έστειλε ειδοποίηση στην πολωνική κυβέρνηση, η οποία έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. Η διαδικασία επί παραβάσει θα οδηγήσει σε παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να φθάσει μέχρι την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται εδώ και χρόνια σε σύγκρουση με την εθνικιστική υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις, που πλήττουν την ανεξαρτησία των δικαστών. Η Πολωνία έχει επανειλημμένως καταδικασθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύγκρουση κλιμακώθηκε μετά την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Ιούλιο, το οποίο έκρινε, υπό την επήρεια της κυβέρνησης, ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις είναι αντίθετες με το πολωνικό Σύνταγμα.

Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία είναι η αιτία και για την άρνηση της Κομισιόν να εκταμιεύσει τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης που αντιστοιχούν στην Πολωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί να σταματήσουν οι δραστηριότητες του πειθαρχικού οργάνου των πολωνών δικαστών που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης, κατ΄εφαρμογήν σχετικής απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσάπτει στην λειτουργία του οργάνου έλλειψη ανεξαρτησίας απέναντι στην πολιτική εξουσία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δεν συμφωνεί με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο και απορρίπτει τις κατηγορίες για πολιτικοποίησή του, αντιδρώντας στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Βαρσοβίας.

efsyn.gr