Οι αυξήσεις των τιμών πιθανότατα θα επιβραδυνθούν το 2022, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε τον Νοέμβριο. Επίσης, σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, η τράπεζα εκτιμά ότι θα ήταν πρόωρο να αυξηθούν τα επιτόκια.

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ZDF, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί προς το 2% το 2022, καθώς εκτίμησε ότι οι στενότητες στην προσφορά και οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας θα σταθεροποιηθούν. Τα σημερινά υψηλά επίπεδα αντανακλούν τόσο τις στενότητες στην προσφορά όσο και ένα αποτέλεσμα βάσης που προκύπτει από το γεγονός ότι οι τιμές ήταν χαμηλότερες πέρυσι στο απόγειο της πανδημίας, είπε.

«Οι περισσότερες προβλέψεις πράγματι είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2%, συνεπώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα γίνουν ανεξέλεγκτες», πρόσθεσε η Σνάμπελ. «Αν θεωρούσαμε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν μόνιμα πάνω από το 2%, θα αντιδρούσαμε οπωσδήποτε. Ωστόσο, για την ώρα, δεν βλέπουμε ενδείξεις για αυτό», πρόσθεσε.

efsyn.gr