Η παραλλαγή «Όμικρον» έχει ήδη αναστατώσει τον πλανήτη τις τελευταίες ημέρες, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα πέρα από το γεγονός ότι συνδυάζει πολλές μεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 32 αφορούν την ακίδα με την οποία ο ιός εισχωρεί στο ανθρώπινο κύτταρο.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι το νέο στέλεχος Όμικρον είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές.

Ο ΠΟΥ, στις τεχνικές του συμβουλές προς τα 194 μέλη της, απηύθυνε έκκληση να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά του νέου κορονοϊού και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού», προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας» τόνισε ο Οργανισμός και εκτίμησε πως «συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Ωστόσο, επεσήμανε πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες, προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», καταλήγει ο ΠΟΥ. Είναι πάντως πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν «ξεγλιστρά» από τα υπάρχοντα εμβόλια.

efsyn.gr