Αμετάβλητα άφησε τα βασικά επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τη σταθερή αύξηση του πληθωρισμού αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% (3,4% ήταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο), ενώ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος κατά της πανδημίας PEPP με «μετρίως χαμηλότερο ρυθμό», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού οργανισμού,  Κριστίν Λαγκάρντ και ο αντπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος, σημείωσαν ότι ναι μεν η οικονομία στην ευρωζώνη ανακάμπτει με έντονους ρυθμούς, αλλά σίγουρα πιο ήπια από τις αρχικές εκτιμήσεις. 

Οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες ανέφεραν τρεις λόγους που ωθούν τον πληθωρισμό προς τα πάνω και γι’ αυτό θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υποχωρήσει «κάποια στιγμή» μέσα στο 2022: 

  1. την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ.)
  2. την ανάκαμψη στη ζήτηση και
  3. το έμφραγμα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Λανγκάρντ και ντε Γκίντος εκτίμησαν στις δηλώσεις τους ότι ο πληθωρισμός θα μείνει μεσοπρόθεσμα κοντά στο 2%», ενώ απέδωσαν τον μισό από τον πληθωρισμό στις ενεργειακές ανατιμήσεις.

Νωρίτερα, το το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε ότι:

  • Διατηρεί τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα, και θα τα διατηρήσει μέχρις ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% και κρίνει ότι θα σταθεροποιηθεί σε αυτό μεσοπρόθεσμα.
  • Συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε το 2015 (το πρόγραμμα APP) με ρυθμό 20 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκιά της και για όσο διάστημα κρίνει αναγκαίο.
  • Θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει. Θα συνεχίσει επίσης να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη Γερμανία

Στο μεταξύ δόθηκαν στη δημοσιότητα τα προσωρινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, που έχει φτάσει στο ιστορικό υψηλό 38 ετών: 4,5% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση. Η προηγούμενη μεγαλύτερη τιμή του πληθωρισμού στη Γερμανία ήταν τον Οκτώβριο του 1993, όταν είχε φτάσει το 4,4%.

Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική αρχή, η τιμή αυτή του πληθωρισμού οφείλεται στον ενεργειακό πληθωρισμό που είναι 18,6% σε ετήσια βάση και κατά δεύτερο λόγο στις τιμές των τροφίμων, που έχουν αυξηθεί κατά 4,4%.

εφσυν.γρ