Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Βαρσοβίας-Βρυξελλών μετά τα πρόστιμα που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματός της και την απόφασή της να μην κλείσει ένα ορυχείο λιγνίτη.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Ζμπίγκιεφ Ζιόμπρο υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν πρέπει να πληρώσει τα 1,8 εκατ. ευρώ ανά ημέρα που ζητά η Ένωση.

«Είτε πρόκειται για τις παράνομες κυρώσεις που αφορούν το (ορυχείο) Τούροφ (…) είτε στην περίπτωση των κυρώσεων για τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, η Πολωνία δεν μπορεί και δεν θα έπρεπε να πληρώσει ούτε ένα ζλότι». Αποκάλεσε, μάλιστα, παράνομη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέρριψε πρόστιμο 600.000 δολαρίων την ημέρα στην Πολωνία για το γεγονός ότι δεν έκλεισε το ορυχείο λιγνίτη στα σύνορα με την Τσεχία.

Από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέσκι εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί προς έναν συμβιβασμό, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να πάρει αρκετούς μήνες.

Την Τετάρτη, το Δικαστήριο της ΕΕ επιδίκασε στην Πολωνία σε πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα επειδή αγνόησε μια από τις αποφάσεις του, όταν στις 14 Ιουλίου διέταξε να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες του πειθαρχικού οργάνου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας. Το όργανο αυτό έχει τη δυνατότητα να αίρει την ασυλία των δικαστών, ώστε να τους ασκούνται ποινικές διώξεις, ή να μειώνει τον μισθό τους.

Η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες αντιπαρατίθενται εδώ και χρόνια για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην Πολωνία. Η ΕΕ εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές παρεμποδίζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, όμως η Πολωνία επιμένει ότι είναι αναγκαίες για να εξαλειφθεί η διαφθορά μεταξύ των δικαστών.

Τα πρόστιμα αυτά ενδέχεται να επιδεινώσουν την κρίση μεταξύ ΕΕ και Πολωνίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο της οποίας έκρινε στις αρχές του μήνα ότι το εθνικό δίκαιο υπερισχύει του ευρωπαϊκού.

efsyn.gr