Αργύρης Παναγόπουλος Κατά 526,87% εκτίναξαν οι κερδοσκόποι σε ετήσια βάση την τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία, παρά το μπαράζ μέτρων στήριξης

ΟΠέδρο Σάντσεθ θα ανακοινώσει νέο συμπληρωματικό πακέτο, 100 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη 1,2 εκατομμυρίου ευάλωτων νοικοκυριών πριν από την άφιξη του χειμώνα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ενώ αναμένεται και σημαντική στήριξη στις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις, «μπροστά στους αργούς ρυθμούς αντίδρασης της Ευρώπης».

Ο Σάντσεθ, μετά από τουλάχιστον τετράμηνη πολιορκία του Unidas Podemos, αποδέχθηκε να υιοθετήσει την άποψη της Αριστεράς ότι οι αγορές δεν πρέπει να καθορίζουν τις τιμές των κοινών αγαθών, μεταξύ των οποίων τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του νερού, που στην Ισπανία έχει και αυτό σχεδόν ιδιωτικοποιηθεί. Η εκτίναξη τις τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική κατά 526,87% σε ετήσια βάση φαίνεται ότι ήταν αρκετή για να πείσει τους Σοσιαλιστές να υιοθετήσουν τμήμα των προτάσεων του Unidas Podemos και να ζητήσουν την παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Σάντσεθ, πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, κατέστησε σαφές ότι θα δώσει νέα μάχη στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου για τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους, γιατί «χρειαζόμαστε μια διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο». «Πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και προφανώς τον έλεγχο στη διαμόρφωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Το γεγονός αυτό θα συμπληρώσει τα μέτρα από τη μείωση του ΦΠΑ και του φόρου στην ενέργεια, που ήδη αποφασίσαμε»,συμπλήρωσε ο Σάντσεθ, στοχεύοντας στην υποχώρηση των τιμών στα επίπεδα του 2018 έως το τέλος του έτους.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική εκτινάχθηκε χθες στα 215,83 ευρώ το MWH, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 526,87% και κατά 370,63% από την ίδια ημέρα του 2019, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά μειώθηκε χθες κατά 4,23%, χάρη στις πιέσεις της κυβέρνησης.

H κυβέρνηση Σάντσεθ μείωσε τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια στο 10% από το 21% και τον ειδικό φόρο στο 0,5% από το 5,11% και κατάσχεσε υπερκέρδη 2,6 δισ. από τις ηλεκτρικές εταιρείες προκαλώντας ανοιχτό πόλεμο μαζί τους. Ορισμένες από τις εταιρείες απείλησαν να κατεβάσουν τους διακόπτες, ενώ ο πρόεδρος της Iberdrola Ινιάθιο Γκαλάν ζήτησε να εξαιρεθούν οι ηλεκτρικές εταιρείες που προμηθεύουν τις βιομηχανίες εάν διατηρήσουν σταθερές τις τιμές των συμβολαίων τους. «Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όχι για τα υπερκέρδη των ηλεκτρικών εταιρειών» απάντησε ο Σάντσεθ.

Μπροστά στο σθεναρό μέτωπο των χωρών που υποστηρίζουν με νύχια και με δόντια τα συμφέροντα των ηλεκτρικών εταιρειών, που σε ορισμένες περιπτώσεις ανήκουν στο Δημόσιο και ελέγχονται από τις εθνικές κυβερνήσεις, ο Σάντσεθ φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο την πρόκληση μιας αυτόνομης εθνικής παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, παρά την απόρριψη της πρότασης της υπουργού Ενέργειας της χώρας Σάρα Αάγκεν Μουνιόθ στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για τον προσωρινό διαχωρισμό της διαμόρφωσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από την αγορά και της θεσμοθέτησης πλαφόν στην αύξηση του φυσικού αερίου, επιτρέποντας στις εθνικές κυβερνήσεις να παρέμβουν μπροστά στις «έκτακτες καταστάσεις» που έχουν διαμορφωθεί στα κράτη – μέλη.

Η ισπανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη γαλλική, πρότειναν επίσης μέτρα για την πρόληψη των κερδοσκοπικών κινήσεων στην αγορά των συμβολαίων ρύπων και τη δημιουργία συγκεντρωτικής πλατφόρμας για την αγορά φυσικού αερίου από τρίτες χώρες από όλες τις κοινοτικές χώρες. Έντεκα χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Σουηδία, επιφύλαξαν ψυχρολουσία για τον Σάντσεθ, γιατί με επιστολή τους απέρριψαν οποιαδήποτε παρέμβαση στην ελεύθερη από τις αγορές διαμόρφωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των συμβολαίων των ρύπων. Μόνο η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ισπανίας, ενώ στήριξη δήλωσαν η Ρουμανία, η Τσεχία και η Ελλάδα, με τη γνωστή διγλωσσία της.

avgi.gr