Αεροπορικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων χρησιμοποιούμενων από παραστρατιωτικές οργανώσεις στην περιοχή των συνόρων Ιράκ – Συρίας ανακοίνωσε το Πεντάγωνο

Το δεύτερο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, “χτύπημα” Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή είναι γεγονός. Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία επέστρεψε τα χαράματα της Δευτέρας σε Συρία και Ιράκ εξαπολύοντας “αμυντικούς” βομβαρδισμούς κατά φιλοϊρανών μαχητών.

Ήδη σε διάστημα έξι μηνών οι ΗΠΑ “μετρούν” δύο επιθετικές ενέργειες στο μεσανατολικό θέατρο επιχειρήσεων και επιρροής, τη μία μάλιστα κατά χώρας στην οποία διατηρούν στρατεύματα και η κυβέρνησή της είναι φίλα προσκείμενη στην Ουάσιγκτον. Αν μη τι άλλο, ο νέος Δημοκρατικός Πρόεδρος έχει προκρίνει την επιστροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη γνώριμη από το παρελθόν λογική της επιλεκτικής στρατιωτικής δράσης προκειμένου να “υπενθυμίζεται” από καιρού εις καιρόν η αμερικανική παρουσία και το μήνυμα ότι είναι “αδιαπραγμάτευτη”.

«Κατά διαταγή του Προέδρου Μπάιντεν, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν αμυντικά αεροπορικά πλήγματα ακριβείας εναντίον εγκαταστάσεων χρησιμοποιούμενων από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στην περιοχή των συνόρων Ιράκ – Συρίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών βομβαρδιστικών βρέθηκαν εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων σε δύο τοποθεσίες στη Συρία και σε μία στο Ιράκ.

Τουλάχιστον πέντε μέλη παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν στα πλήγματα αυτά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ένα παιδί σκοτώθηκε και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

«Πονοκέφαλος» οι επιθέσεις με drones

Και σε αυτή την επίθεση τα αμερικανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν δύο φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, την “Καταΐμπ Χεζμπολάχ” και την “Καταΐμπ Σαγίντ αλ-Σουχάντα”, οι οποίες με τη δράση τους φαίνεται να έχουν γίνει πονοκέφαλος για τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή. Η παλιά τακτική των βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά των στρατιωτικών αυτοκινητοπομπών έχει παραχωρήσει τη θέση της σε πιο εξελιγμένες μεθόδους, με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων drones, γεγονός που έχει θορυβήσει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές. Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι ότι τα drones των ανταρτών μπορούν να ξεφεύγουν από τις αντιπυραυλικές συστοιχίες C-RAM που έχει εγκαταστήσει ο αμερικανικός στρατός για να προστατεύει το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις του από επιθέσεις με ρουκέτες.

Ένα drone – καμικάζι παγιδευμένο με ΤΝΤ είχε πλήξει τον Απρίλιο το αρχηγείο του συμμαχικού συνασπισμού στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Άλλο “παγιδευμένο” με εκρηκτικά μη επανδρωμένο σκάφος κατέπεσε τον Μάιο στην ιρακινή αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ όπου διαμένουν στρατιωτικοί των ΗΠΑ. Στις αρχές Ιουνίου, τρία drones χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της Βαγδάτης όπου είναι επίσης ανεπτυγμένοι Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον αεροπορικής βάσης όπου επιχειρούν αμερικανικές εταιρείες.

Η χρήση drones σε επιθέσεις στο Ιράκ, που φαίνεται να αντιγράφει την τακτική των φιλοϊρανών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, έχει κάνει τους Αμερικανούς να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Ένδειξη της ανησυχίας που τους προκαλεί αυτή η θεαματική αλλαγή στρατηγικής εκ μέρους των ανταρτών είναι το γεγονός ότι έχουν επικηρύξει τους δράστες των παραπάνω επιθέσεων με τρία εκατομμύρια δολάρια!

Στο ανακοινωθέν του Πενταγώνου αναφέρεται σαφώς ότι οι βομβαρδισμοί έγιναν σε αντίποινα για τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων με drones εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και των αμερικανικών εγκαταστάσεων στην ιρακινή επικράτεια. «Οι εγκαταστάσεις αυτές επελέγησαν ως στόχοι καθώς χρησιμοποιούνται από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν για επιθέσεις με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και των αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου. Υπόψιν ότι από το 2009 οι ΗΠΑ έχουν καταχωρίσει την “Καταΐμπ Χεζμπολάχ” στη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων και της επιρρίπτουν την ευθύνη για πολλές επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια.

Ένα timing με ιδιαίτερη σημασία

Είναι η δεύτερη επιχείρηση του είδους που εξαπολύεται εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ από τις ΗΠΑ αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο. Στον πρώτο βομβαρδισμό, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, τον Φεβρουάριο, είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από είκοσι μαχητές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο βομβαρδισμός εκείνος είχε γίνει σε αντίποινα για την επίθεση με ρουκέτες κατά βάσης των συμμαχικών δυνάμεων στο Ερμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Φιλιππινέζος εργολάβος και να τραυματιστούν άλλα έξι άτομα.

Φυσικά και το timing της νέας επιθετικής ενέργειας των ΗΠΑ έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα αμερικανικά πλήγματα καταγράφονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις για την επάνοδο των ΗΠΑ στη διεθνή Συμφωνία της Βιέννης, του 2015, που ρύθμιζε τα του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας. Ως γνωστόν, ο Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από την ιστορική συμφωνία, το 2018, προχωρώντας στην εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Παρά τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς που συνδέουν την κυβέρνηση της Βαγδάτης με τις ΗΠΑ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μούσταφα αλ-Καζίμι εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ουάσιγκτον κατηγορώντας την για «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» του Ιράκ και προειδοποιώντας την ότι η Βαγδάτη διατηρεί το δικαίωμά της στην άμυνα.

«Επαναλαμβάνουμε την άρνησή μας να δούμε το Ιράκ να μετατρέπεται σε έδαφος τακτοποίησης λογαριασμών. Είμαστε προσηλωμένοι στο δικαίωμά μας να εμποδίσουμε να χρησιμοποιηθεί η χώρα μας ως πεδίο επιθέσεων και αντιποίνων» διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

Avgi.gr