Υπενθυμίζεται ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά 45% αυτή τη δεκαετία

Να αποτελειώσει την κλιματική καταστροφή απειλεί η έκρηξη της ανάπτυξης που προβλέπεται να ακολουθήσει μετά την πανδημία, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμώντας ότι τα διάφορα πακέτα με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας τα οποία εγκρίνονται σήμερα από διάφορες κυβερνήσεις δεν ρίχνουν αρκετό βάρος στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Επισκόπηση Παγκόσμιας Ενέργειας του IEA για το 2021 προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα ανέλθουν σε περίπου 33 δισεκατομμύρια τόνους φέτος, μια αύξηση της τάξης του 5%, η οποία αντιπροσωπεύει 1,5 δισεκατομμύρια περισσότερους τόνους από τα επίπεδα του 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενιαία αύξηση σε περισσότερο από μια δεκαετία, υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός.

“Αυτή είναι μια αυστηρή προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της Covid-19 μόνον βιώσιμη δεν είναι σήμερα για το κλίμα μας” σημείωσε χαρακτηριστικά, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης, ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ.

“Από τη μία πλευρά, οι κυβερνήσεις σήμερα υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί προτεραιότητά τους. Από την άλλη, βλέπουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ιστορία. Είναι πραγματικά ανησυχητικό” σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά 45% αυτή τη δεκαετία προκειμένου η θερμοκρασία στον πλανήτη να αυξηθεί μόνο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η φετινή αύξηση είναι πιθανό ότι θα προκληθεί από μια ανάκαμψη της χρήσης άνθρακα στον ενεργειακό τομέα, πρόσθεσε ο Μπιρόλ, σημειώνοντας ότι από την έκθεση του IEA προβλέπεται πως η αύξηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην Ασία. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην άσκηση πιέσεων στις κυβερνήσεις να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον IEA.

Στην επισκόπηση του IEA για φέτος αναλύθηκαν τα πιο πρόσφατα εθνικά στοιχεία που υπάρχουν από όλον τον κόσμο, οι τάσεις οικονομικής ανάπτυξης και τα νέα ενεργειακά σχέδια τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν. Η παγκόσμια ζήτηση σε ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% το 2021, με πρώτες τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ωθώντας την πάνω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ζήτηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα πρόκειται να αυξηθεί το 2021, καθώς και η ζήτηση άνθρακα και αυτή του αερίου αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Η αναμενόμενη αύξηση στη χρήση άνθρακα επισκιάζει αυτή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά σχεδόν 60%, παρά την αυξανόμενη ζήτηση ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% της προβλεπόμενης αύξησης στη ζήτηση άνθρακα το 2021 αναμένεται να προέλθει από την Ασία, με πρώτη την Κίνα.

Η χρήση άνθρακα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται επίσης να αυξηθεί, αλλά θα παραμείνει αρκετά κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης, σύμφωνα με τον IEA. Πέρυσι, όταν η χρήση ενέργειας μειώθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι εκπομπές CO2 που συνδέονταν με την ενέργεια μειώθηκαν κατά 5,8%, σε 31,5 δισεκατομμύρια τόνους, έπειτα από κορύφωσή τους το 2019 σε 33,4 δισεκατομμύρια τόνους.

avgi.gr