Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε για μια ακόμη φορά τη βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca να δώσει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της, τονίζοντας ότι το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο της εταιρείας σήμερα, ενώ μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ Βρυξελλών και AstraZeneca.

Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντά στους ισχυρισμούς της φαρμακοβιομηχανίας ότι ο όρος του συμβολαίου που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery), ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο ακόμη αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο. 

Επισήμανε δε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η Ε.Ε. με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

«Υπάρχουν δεσμευτικοί οροι και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.΄

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της FAZ, η AstraZeneca και η Ε.Ε. συμφώνησαν σε τηλεδιάσκεψη να δημοσιοποιηθεί το μεταξύ τους συμβόλαιο, πιθανότατα σήμερα. 

Το νομικό τμήμα της φαρμακευτικής επεξεργάζεται πρόταση για το ποια «ευαίσθητα» σημεία του συμβολαίου θα πρέπει να λογοκριθούν, και στη συνέχεια η  πρόταση θα υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν.

Ήδη χθες, με εντολή της Κομισιόν, οι βελγικές υγειονομικές αρχές έκαναν έλεγχο στο εργοστάσιο της εταιρείας, για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει πρόβλημα το οποίο εμποδίζει την παραγωγή εμβολίων, οδηγώντας σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις που το πρώτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να φτάσουν το 75%. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε τα αποτελέσματα της έρευνας θα αργήσουν μερικές ημέρες να ανακοινωθούν.

Η κατάσταση με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων έχει φτάσει στα άκρα και οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν ακόμη και απαγόρευση των εξαγωγών από την Ε.Ε. Πολλές χώρες έχουν αναγκαστεί να επαναπροσδιορίσουν τα πλάνα εμβολιασμού τους, ή ακόμη και να σταματήσουν τους εμβολιασμούς. Καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων έχουν ήδη ανακοινώσει και οι Pfizer/BioNtech όπως και η Moderna.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Ένωση ετοιμάζεται να εφαρμόσει έναν μηχανισμό από σήμερα με τον οποίο τα κράτη-μέλη θα μπορούν να μπλοκάρουν τις εξαγωγές εμβολίων, εκτός κι αν έχουν λάβει αντίστοιχη άδεια. Το σχέδιο θα χρειαστεί την έγκριση από ειδικούς των 27, κάτι που αναμένεται να γίνει επίσης σήμερα.

Οι χώρες της Ε.Ε. θα επιτρέπουν τις εξαγωγές μόνο εφόσον έχουν εξασφαλίσει ότι οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν παραδώσει στην Ένωση τις δόσεις για τις οποίες έχουν δεσμευθεί.