Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) δημοσιοποιήθηκε ότι εστάλη στην κυβέρνηση η επιστολή της Τερέσα Πατρίσιο (Teresa Patricio), προέδρου του Διεθνούς ICOMOS, μετά το ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση της διεθνούς οργάνωσης εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την απόσπαση (και καταστροφή) του μοναδικού μνημειακού βυζαντινού συνόλου στον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης. Είναι το δεύτερο ηχηρό ράπισμα μετά το ψήφισμα και αποτελεί το αποκορύφωμα των αλλεπάλληλων ραπισμάτων από πανεπιστημιακούς και προσωπικότητας από όλο τον κόσμο που κατακρίνουν την ενέργεια της κυβέρνησης να καταστρέψει ενώ υπήρχε μελέτη και εξελισσόταν η in situ διατήρηση των αρχαιοτήτων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Επιστολή του Διεθνούς ICOMOS στην ελληνική κυβέρνηση για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου/Μετρό Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:Πρόεδρο της Ελληνικής ΔημοκρατίαςΒασιλέως Γεωργίου Β΄ 210028 Αθήναpr@presidency.gr

Γραφείο Υπουργού Επικρατείαςκαι Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Μέγαρο ΜαξίμουΗρώδου Αττικού 19,10674 Αθήναekprosopos@kyvernisi.gr

Υπουργείο Πολιτισμού και ΑθλητισμούΜπουμπουλίνας 20-22, 10681 Αθήναminoff@culture.gr

Αρ. Πρωτ.: GJ/TP/72 Παρίσι, 22 Δεκεμβρίου 2020

Εξοχώτατοι,

Το ICOMOS, το Διεθνές Συμβούλιο, Μνημείων και Τοποθεσιών –ένας μοναδικός, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ασχολείται με τη διατήρηση, προστασία, χρήση και ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς– πραγματοποίησε την 20η Γενική Συνέλευση και Επιστημονικό Συμπόσιό του από τις 3 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2020.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, εγκρίθηκε και υιοθετήθηκε το ψήφισμα με τίτλο «Προστατεύστε κατά χώραν τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης» (αρ. 20GA/14) (βλ. το κείμενο του ψηφίσματος παρακάτω). Επισυνάπτεται επίσης το έγγραφο με το πλήρες κείμενο του Σήματος Κινδύνου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο οποίο αναφέρεται το ψήφισμα αυτό.

Το ICOMOS ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του παρόντος σχεδίου που προβλέπει την απόσπαση των αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μνημειακό σύνολο που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ICOMOS καλεί τις ελληνικές αρχές που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση, προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς να αναθεωρήσουν το σχέδιο δράσης και να εφαρμόσουν πολιτικές και βέλτιστες πρακτικές σύμφωνες με τα προβλεπόμενα σε όλες τις διεθνείς χάρτες, συμπεριλαμβανομένης της Χάρτας του ICOMOS για την Προστασία και Διαχείριση της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς, και στις διεθνείς συμβάσεις που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα.

Το ICOMOS παραμένει στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών και προσφέρεται να παρέχει τη συνδρομή του ως σύμβουλος προκειμένου να επιτευχθούν τα ανωτέρω με τον καλύτερο τρόπο.

Μετά τιμής,

Teresa Patricio

Κοινοποίηση:

Ελληνική Εθνική Επιτροπή του ICOMOS

UNESCO World Heritage Centre

Πηγή: Documento