Ο αμερικανικός κολοσσός κλείνει τις ιρλανδικές θυγατρικές του τερματίζοντας την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου σχήματος εταιρικής φοροαποφυγής στην ιστορία, μέσω του οποίου απέφυγε φόρους τουλάχιστον 9 δισ. και απέκρυψε περιουσιακά στοιχεία, κυρίως από πνευματικά δικαιώματα, δεκάδων δισ. δολαρίων.

Aφού έκλεψε ό,τι έκλεψε από κυβερνήσεις και φορολογούμενους σε όλο τον κόσμο απολαμβάνοντας το «διπλό ιρλανδέζικο», τώρα επιστρέφει στην πατρίδα. Ο λόγος για τη Facebook, η οποία μερικά εικοσιτετράωρα πριν εκπνεύσει το 2020 και η φοροασυλία που απολάμβανε μέσω Ιρλανδίας, ανακοίνωσε ότι κλείνει τις εκεί θυγατρικές της, επαναπατρίζοντας την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων της στις ΗΠΑ.

H Ιρλανδία και το σαθρό φορολογικό σύστημά της αποτέλεσε εδώ και δεκαετίες το βασικό κανάλι φοροαποφυγής της Facebook, της Apple, της Google, της Pfizer και άλλων αμερικανικών πολυεθνικών επιχειρήσεων και όχημα ήταν οι θυγατρικές τους εκεί. Η βασική θυγατρική της Facebook στην Ιρλανδία, που εισπράττει τις πληρωμές των πνευματικών δικαιωμάτων από τις άλλες εταιρείες της σε όλον τον κόσμο, εμφάνισε το 2018 συνολικά έσοδα 30 δισ. δολαρίων.

Δηλαδή, πάνω το μισό του συνολικού τζίρου της Facebook παγκοσμίως (56 δισ. δολάρια). Τα κέρδη της εκείνη τη χρονιά ξεπέρασαν τα 15 δισ. δολάρια, όμως ο φόρος που κλήθηκε να καταβάλει ανήλθε μόλις στα 101 εκατ. δολάρια.

Το κλείσιμο της εν λόγω θυγατρικής, όπως και των άλλων δύο εταιρειών που συνιστούν το ιρλανδικό τμήμα της Facebook, έρχεται μόλις λίγο καιρό μετά την αγωγή της αμερικανικής εφορίας (IRS) εναντίον της για οφειλόμενους φόρους 9 δισ. δολαρίων, οι οποίοι συνδέονται με τη μεταφορά των κερδών της στην Ιρλανδία το 2010. Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της Facebook, στα οποία περιλαμβάνονται τα πνευματικά δικαιώματα, ήταν εκείνη τη χρονιά 21 δισ. δολάρια αντί των μόλις 6,5 δισ. δολαρίων που είχε δηλώσει η εταιρεία.

Η μεταφορά κερδών μέσω πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων σε ιρλανδικές θυγατρικές και η εν συνεχεία μεταφορά τους σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βερμούδες, αποτέλεσαν το κορυφαίο σχήμα εταιρικής φοροαποφυγής στην ιστορία. Το επονομαζόμενο «Double Irish» («διπλό ιρλανδέζικο») έκανε το ντεμπούτο στη διεθνή των φοροφυγάδων περί τα τέλη της δεκαετίες του 1980 και ώς το 2010 απάλλασσε από τον φόρο πολυεθνικά κέρδη ύψους 100 δισ. δολαρίων ετησίως. Από το 2004 έως το 2018 αποτέλεσε το βασικό εργαλείο των αμερικανικών πολυεθνικών για τη δημιουργία υπεράκτιων αφορολόγητων συναλλαγματικών αποθεμάτων μεγαλύτερων του ενός τρισ. δολαρίων.

Το σχήμα που είχε διάφορες παραλλαγές και προσθήκες –όπως το Dutch Sandwitch με τη συμμετοχή ολλανδικών θυγατρικών εταιρειών-κέλυφος σε αυτό– αλλά και… μεταλλάξεις, όπως το «single malt» και το CAIA, τέθηκε εκτός νόμου μόλις το 2015 παρότι ήταν γνωστό τουλάχιστον μία δεκαετία νωρίτερα. Στις εταιρείες που αξιοποιούσαν το «double Irish» όπως οι Apple, Google, Facebook και Pfizer, προσφέρθηκε όμως μια περίοδος πέντε ετών ώς το 2020 πριν κλείσουν οριστικά τις δραστηριότητές τους εκεί. Η Google είχε μεταφέρει τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων της στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο λίγο πριν εκπνεύσει η παραπάνω προθεσμία.

Efsyn.gr