Μετά την κατακραυγή για την απόφαση Βρούτση με την οποία θα κοβόταν η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε περισσότερους από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους από 1/1, ο Κυρ. Μητσοτάκης (με το γνωστό ύφος σωτήρα….) ανακοίνωσε πριν λίγο μέσω social media ότι «θα έχουν και το 2021 δωρεάν τα φάρμακά τους, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση ή συμμετοχή» – Προηγουμένως η κυβέρνηση είχε απορρίψει σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Υγείας – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για «κωλοτούμπα» Μητσοτάκη: Η πολιτική εξαπάτηση είναι η δεύτερή του φύση. 

Σαν… να μην τρέχει τίποτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλ πριν λίγο, μέσω social media, οτι «εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν και το 2021 δωρεάν τα φάρμακά τους, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση ή συμμετοχή». 

«Η πολιτεία μένει δίπλα στην κοινωνία. Και οι απόμαχοι της δουλειάς, ειδικά όσοι τα βγάζουν πέρα με λίγα, θα έχουν τη φροντίδα μας και στη νέα χρονιά», συνεχίζει τα… παχιά λόγια (μαζί και με τη σχετική διαφημιστική καρτέλα) ο πρωθυπουργός, ενώ στην πραγματικότητα σύρθηκε σε αυτήν την απόφαση μετά τη γενική κατακραυγή.
Σημειώνεται ότι η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, που είχε προβλεφθεί για πάνω από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους όταν τους κόπηκε το ΕΚΑΣ, θα σταματούσε στις 31 Δεκεμβρίου 2020 με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος έδειξε για πολλοστή φορά την αναλγησία του. Απέρριψε δε και σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Έτσι από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε – με βάση τη μόλις ανακληθείσα απόφαση – να πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους, όπως προβλέπει το άρθρο 2 του Ν. 4655/2020.
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για «κωλοτούμπα» Μητσοτάκη: Η πολιτική εξαπάταση είναι η δεύτερή του φύση
«Ο κ. Μητσοτάκης μετά την κατακραυγή σύρεται πίσω από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωσή του
«Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με την οποία δινόταν η δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο στη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Μετά την κοινωνική κατακραυγή και μπροστά στο ενδεχόμενο 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να πληρώνουν από την τσέπη τους από το νέο έτος φάρμακα που ήταν δωρεάν, αναγκάστηκε τελικά να συρθεί πίσω από αυτό που διεκδικούσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και που ο ίδιος αρνιόταν πεισματικά. Και μάλιστα, να το εμφανίσει σήμερα με τυμπανοκρουσίες ως προσωπική του επιλογή», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και καταλήγει: «Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι η υποκρισία και η πολιτική εξαπάταση είναι η δεύτερή του φύση».

Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσονται 606.280 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4655/2020, η πλήρης απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων (που σταμάτησαν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ τον Δεκέμβριο του 2019) από τη συμμετοχή τους στην αγορά φαρμάκων λήγει στις 31.12.2020.

Έτσι, από 1.1.2021, 606.280 χαμηλοσυνταξιούχοι με μεικτή σύνταξη μέχρι 500 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (ΗΔΙΚΑ – «Ήλιος» για τον Νοέμβριο του 2020), θα πλήρωναν χωρίς απαλλαγή τα φάρμακά τους, δηλαδή θα καταβάλλουν την αναγραφόμενη τιμή λιανικής πώλησης.

Να σημειώσουμε ότι η απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη ως αντισταθμιστικό μέτρο χορηγήθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2016, όταν σταμάτησε η χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Οι συνταξιούχοι που επωφελούνται μέχρι σήμερα από τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα ή τη μειωμένη κατά 10% χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν οι συνταξιούχοι με τη μηδενική συμμετοχή και ήταν όσοι είχαν απολέσει το ΕΚΑΣ μετά το 2016, ενώ η δεύτερη κατηγορία (συμμετοχή στα φάρμακα 10%) όσοι συνέχιζαν να το λαμβάνουν μέχρι την πλήρη κατάργησή του στο τέλος του 2019.

Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για παράταση

Στο πολυνομοσχέδιο “σκούπα” του υπουργείου Υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατέθεσε τροπολογία για την παράταση τουλάχιστον κατά ένα χρόνο της απαλλαγής των χαμηλοσυνταξιούχων από την εισφορά για τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον Γ. Βούτση.

Συγκεκριμένα η τροπολογία που κατατέθηκε και απορρίφθηκε από την κυβέρνηση προέβλεπε: “Προτείνεται η παράταση για ένα έτος, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, της πλήρους απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όλους όσοι στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ με ημερομηνία οριστικής κατάργησής του την 31η.12.2019 έως αντισταθμιστικό μέτρο, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της πανδημίας και της κοινωνικής κρίσης”.
Left.gr