Νέο χαστούκι για τον Αμερικανό πρόεδρο, στις τελευταίες μέρες της θητείας του, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (322-87) χθες υπέρ της απόρριψης του βέτο που άσκησε στον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αμυντικές δαπάνες ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά και την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400 και κατά εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή τόσο του ρωσο-τουρκικού αγωγού TurkStream, όσο και του Nord Stream 2 για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία και από εκεί στην Ευρώπη.

Πάνω από τα δύο τρίτα των παρόντων τάχθηκαν υπέρ του προϋπολογισμού, «παρά τις ενστάσεις του προέδρου» με αποτέλεσμα η ενισχυμένη πλειοψηφία να ανατρέπει το προεδρικό βέτο και με την τύχη του σχεδίου νόμου να κρίνεται πλέον στη Γερουσία.

Τον παρέκαμψαν ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι

Ειδικότερα, υπέρ της απόφασης τάχθηκαν όχι μόνο 212 Δημοκρατικοί, αλλά και 109 Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί, επιφέροντας βαρύ χτύπημα για τον απερχόμενο πρόεδρο.

Άλλωστε, η κίνηση του Τραμπ βρήκε αντίθετα μέλη του κόμματός του, που συνήθως διστάζουν να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο. Ο Ρεπουμπλικανός, Μακ Θορνπέρρι, είχε προτρέψει τους συναδέλφους του να μην αφήσουν την πολιτική να υπαγορεύσει την ψήφο τους. «Η απόφασή σας πρέπει να βασίζεται στον όρκο που όλοι πήραμε, που ήταν στο Σύνταγμα και όχι σε οποιοδήποτε άτομο ή οργανισμό» τόνισε.

Το Κογκρέσο εγκρίνει το κάθε χρόνο το σχέδιο νόμου για 60 συναπτά έτη και φέτος, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου το υπερψήφισαν με ευρείες πλειοψηφίες. Αλλά φέτος, και συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλούμενος διάφορους λόγους, ανάμεσα σε αυτούς είναι το ότι προβλέπει τη μετονομασία στρατιωτικών βάσεων που φέρουν τα ονόματα ηγετών της Συνομοσπονδίας (σ.σ. της συμμαχίας πολιτειών του Νότου που τάσσονταν υπέρ της σκλαβιάς, της παράταξης που ηττήθηκε στον αμερικανικό εμφύλιο τον 19ο αιώνα).

Ο Ρεπουμπλικανός είχε ζητήσει να αλλάξουν διατυπώσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το σχέδιό του να αποσύρει στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ή τη Γερμανία. Ενώ αξίωσε ακόμη να συμπεριλάβει διάταξη για να μειωθούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εταιρείες που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχουν νομική προστασία, επειδή θεωρεί ότι εμφορούνται από προκατάληψη εναντίον του.

Ιστορική ψηφοφορία στη Γερουσία

Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ασκήσει βέτο στον NDAA πριν από την 23η Δεκεμβρίου, όταν το έκανε ο Τραμπ. Το εάν θα ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο θα το κρίνει η Γερουσία, όπου είναι πιθανό να διεξαχθεί ψηφοφορία ακόμη και σήμερα Τρίτη.

Δεν αποκλείεται όντως η Γερουσία να ακολουθήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να άρει το βέτο του Τραμπ, μολονότι απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Είχε άλλωστε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία (84-13) το νομοσχέδιο.

Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που το Κογκρέσο θα παραμερίσει βέτο του Τραμπ, καθώς πλησιάζει πλέον το τέλος της θητείας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει ασκήσει βέτο σε σχέδια νόμου 9 φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια· το Κογκρέσο δεν μπόρεσε μέχρι εδώ να το ανατρέψει σε καμία.

Μολονότι ο μεγιστάνας εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την επικράτηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, θα του παραδώσει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.

Καλεί σε διαδήλωση στις 6 Ιανουαρίου

Ο Ρεπουμπλικανός κάλεσε όμως τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου, σε μια ύστατη προσπάθεια να ασκήσει πίεση στο Κογκρέσο να μην επικυρώσει την νίκη του αντιπάλου του, παρά το γεγονός ότι οι αβάσιμες κατηγορίες περί «μαζικής» νοθείας δεν βρήκαν κανένα νομικό έρεισμα.

Μεταξύ των διαδηλωτών που αναμένονται είναι και κάποιες βίαιες ομάδες, όπως η ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys, οι οποίες μάλλον θα πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της Ουάσινγκτον, έπειτα από μια αντίστοιχη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στις 12 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν ταραχές. Τότε πολλοί άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι και δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν.

«Τα λέμε στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου. Μην το χάσετε. Θα ακολουθήσουν πληροφορίες», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ χθες, γιατί εκείνη την ημέρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης προκειμένου να επικυρωθούν οι ψήφοι του Συμβουλίου των Εκλεκτόρων, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 306 εκλέκτορες και ο Τραμπ 232.

Στη διάρκεια της τυπικής αυτής συνεδρίασης, στην οποία συμμετέχουν οι γερουσιαστές και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο αντιπρόεδρος θα ανοίξει και θα διαβάσει τα πρακτικά από την καταμέτρηση των ψήφων των εκλεκτόρων κάθε πολιτείας και θα ανακοινώσει τον νικητή της κάλπης.

Efsyn.gr