Την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να επανεξετάσει τον νόμο «συνολικής ασφάλειας», που θα απαγορεύει να φωτογραφίζονται οι αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, έπειτα από τα περιστατικά αστυνομικής βίας των τελευταίων ημερών. Αστυνομικοί διέλυσαν βίαια προσφυγική κατασκήνωση στο Παρίσι, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις, ενώ και σήμερα ασκήθηκε δίωξη σε αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν μαύρο πολίτη.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι δύσκολο να περάσει ο νόμος από τη Γερουσία, όπου δύσκολα θα βρει τις ψήφους για το στηρίξει.

Την είδηση ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ, όπου ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι συναντήθηκε με τον Γάλλο πρωθυπουργό για να συζητήσουν σχετικά με τη νομοθεσία και ότι ο Ζαν Καστέξ του είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης σχετικά με την πρόθεσή του να συστήσει την επιτροπή.

Λίγο αργότερα το πρωθυπουργικό γραφείο το επιβεβαίωσε, αναφέροντας ότι θα συγκροτήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα επιφορτιστεί στο να προτείνει μια νέα εκδοχή του νομοσχεδίου. Η ανακοίνωση έγινε μετά από συνάντηση του Ζαν Καστέξ με τον επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γαλλίας, Ζαν-Μαρί Μπουργκουμπουρού, ο οποίος φέρεται ως πιθανός επικεφαλής της επιτροπής. Τα αποτελέσματα της έρευνας της επιτροπής θα παρουσιαστούν σε ένα μήνα από την έναρξη των εργασιών της, ώστε ο νόμος, μετά τις αλλαγές να κατατεθεί στη Γερουσία, τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην επιτροπή θα συμμετάσχουν δικαστές και «αναγνωρισμένες προσωπικότητες».