Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την αγωγή της Oil One κατά του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου ● Η απόφαση δυναμώνει τον αγώνα των κατοίκων για μια καλύτερη ζωή, επισημαίνει η δημοτική αρχή ● Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά χαιρέτισε την απόφαση.

Aπορρίφθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά η αγωγή της εταιρείας Oil One συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη κατά του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου για συκοφαντική δυσφήμιση. Η εταιρεία ζητούσε την προσωποκράτηση του δημάρχου για ένα χρόνο και χρηματική αποζημίωση 500.000 ευρώ, κατηγορώντας τον για όσα είχε υποστηρίξει σχετικά με την έντονη δυσοσμία που ταλαιπωρεί την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Ο δήμαρχος, στηριζόμενος σε μια σειρά από επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, υποστήριζε και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η δυσοσμία που ταλανίζει τους κατοίκους της περιοχής εδώ και χρόνια με αυξητικές τάσεις μετά το 2015 έχει σχέση με τις εγκαταστάσεις της Oil One στην περιοχή.

Τόσο η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας όσο και του Περάματος χρόνια τώρα δίνουν αγώνα μέσα από κινητοποιήσεις και άλλες πρωτοβουλίες προκειμένου να απομακρυνθούν από τους δήμους τους η Oil One, το τσιμεντάδικο της Lafarge και οι δεξαμενές πετρελαίου των ΕΛ.ΠΕ. Oι έρευνες δείχνουν ότι η περιοχή του παράκτιου μετώπου από το Κερατσίνι μέχρι το Πέραμα έχει ιστορικά συγκεντρώσει τις πιο βαριά οχλούσες δραστηριότητες, προκαλώντας σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενώ τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της δυσοσμίας έχει αλλάξει κατά πολύ την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Η απόφαση (αρ. 3565/2020) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά απορρίπτει «ως αβάσιμη στην ουσία της» την αγωγή και στο σκεπτικό της επισημαίνεται ότι «με όλες τις δηλώσεις του ο εναγόμενος υποστηρίζει ότι οι εγκαταστάσεις της ενάγουσας είναι ρυπογόνες, καθώς ότι είναι και αυτές υπεύθυνες για την εμφάνιση των φαινομένων δυσοσμίας. Η ενάγουσα υποστηρίζει ότι ο εναγόμενος αναληθώς εν γνώσει του υποστήριξε όλα τα ανωτέρω. Ο ισχυρισμός της αυτός όμως δεν αποδείχθηκε. Προς απόδειξη του ισχυρισμού της η ενάγουσα προσάγει με επίκληση τις ήδη αναφερθείσες παραπάνω εκθέσεις αυτοψίας και ελέγχου των αρμοδίων κλιμακίων της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Περιβάλλοντος. Από αυτές αποδεικνύεται μεν ότι η ενάγουσα τηρεί όλα τα μέτρα και προφυλάξεις που έχουν τεθεί σύμφωνα με την κείμενη σχετική νομοθεσία και την άδεια λειτουργίας της, καθώς και ότι δεν έγινε αντιληπτή η έκλυση οσμών εντός των εγκαταστάσεών της, πλην όμως δεν αποδεικνύεται ότι δεν προκαλεί ρύπανση της ατμόσφαιρας της περιοχής, καθώς κατά τις εν λόγω αυτοψίες καμία μέτρηση δεν έλαβε χώρα με ειδικά όργανα, αλλά αυτές στηρίχθηκαν αποκλειστικά στις αισθήσεις (κυρίως όσφρηση) των αρμοδίων υπαλλήλων που τις διεξήγαγαν…».

Σε άλλο σημείο του σκεπτικού της δικαστικής απόφασης επισημαίνεται ότι «αντίθετα, όπως καταγράφηκε από τη μέτρηση που διεξήγαγε η “Alfa Measurements”, η τιμή του βενζολίου δίπλα στην εγκατάσταση της ενάγουσας ήταν πάνω από τη θεσμοθετημένη οριακή τιμή, αφετέρου δε, σύμφωνα με τις μετρήσεις του “Δημόκριτου”, οι τιμές των οργανικών πτητικών ενώσεων είναι πιο αυξημένες σε σημεία καταγραφής που βρίσκονται εγγύτερα στις εγκαταστάσεις της ενάγουσας» και υπογραμμίζεται «το παραπάνω συνδυαζόμενο με το γεγονός ότι η εμφάνιση των οσμών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (οσμή γκαζιού, πετρελαίου ή βενζίνης, οσμή διυλιστηρίου, σύμφωνα με τις καταγγελίες των πολιτών) παρουσιάσθηκε από την έναρξη της λειτουργίας της ενάγουσας και εφεξής, μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η οσμή καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση που αυτή υποκρύπτει έχουν ως πηγή προέλευσης τις εγκαταστάσεις της ενάγουσας. Σύμφωνα επομένως με όλα τα ανωτέρω, ο χαρακτηρισμός από τον εναγόμενο των εγκαταστάσεων της ενάγουσας ως ρυπογόνων και η απόδοση από τον πρώτο των έντονων και δυσάρεστων οσμών στη λειτουργία της δεν αποδείχθηκε ότι αποτελούν αναληθείς ισχυρισμούς και διαδόσεις».

Η δημοτική αρχή Κερατσινίου επισημαίνει: «Η απόρριψη της αγωγής της Oil One κατά του δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός. Το σκεπτικό, όμως, της απόφασης, το οποίο επί της ουσίας δέχεται αυτό που οι πολίτες φωνάζουν εδώ και πέντε χρόνια αποτελεί όπλο στα χέρια των κατοίκων της πόλης στον αγώνα τους για την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανιών μέσα από τα σπίτια μας».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Βρεττάκος δήλωσε: «Η πρόθεση της εταιρείας ήταν προφανής. Στόχος της ήταν η τρομοκράτηση των ανθρώπων της πόλης που διεκδικούν το δικαίωμα να ζουν σε ένα περιβάλλον χωρίς ρύπανση και δυσοσμία. Το μήνυμα ήταν σαφέστατο “Μη μιλάτε, μη διεκδικείτε, μην αγωνίζεστε γιατί θα έχετε συνέπειες”. Αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Η δικαστική απόφαση δικαιώνει την πόλη μας και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά με ανακοίνωσή της χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου και, όπως τονίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά και οι βουλευτές του σε Α’ και Β’ Πειραιά από την πρώτη στιγμή δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στη δημοτική αρχή και την αντίθεση σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της ελεύθερης άσκησης των αυτοδιοικητικών καθηκόντων και τρομοκράτησής της.

Efsyn.gr