Να απέχει από μονομερείς ενέργειες κάλεσε την Τουρκία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, δηλώνοντας, μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου του Βερολίνου, ότι υπάρχει συμφωνία για να προετοιμαστούν κυρώσεις.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ και πρόσθεσε: «Το Συμβούλιο μου ζήτησε να καταθέσω προτάσεις για περαιτέρω μέτρα, εάν δεν πετύχουν οι προσπάθειες για διάλογο και παρουσίασα τι μπορούμε να κάνουμε. Φτιάχνουμε λίστα κυρώσεων που αρχικά στοχεύουν άτομα και στη συνέχεια περιουσιακά στοιχεία, πλοία, ότι έχει να κάνει με εργασίες, δραστηριότητες, τεχνολογία, προμήθειες, τις οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, με δραστηριότητες τομέων της οικονομίας…».

Ο κατάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος παρουσιάστηκε προφορικά ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσης του, παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.

Ευχαρίστησε επίσης τη Γερμανία για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να βρεθούν λύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, τονίζοντας πως θα πρέπει να βρεθεί ένα μονοπάτι για να γίνουν υγιέστερες οι σχέσεις ανάμεσα σε Ε.Ε. και Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός οικοδεσπότης της Συνόδου τόνισε ότι «είμαστε σαφείς ως προς την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο». Είπε ακόμα ότι μόνο με εποικοδομητικό διάλογο μπορεί να αποφευχθεί η επικίνδυνη αυτή  κρίση και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται.

«Να αφήσουμε τη διπλωματία να ενεργήσει», ζήτησε ο Χάικο Μάας και πρότεινε τα ανοιχτά «θέματα να πάνε στο διεθνές δικαστήριο για επίλυση. Αν δεν υπάρξει πρόοδος από πλευράς Τουρκίας, θα δούμε περιοριστικά μέτρα», επεσήμανε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.