Μόνο η ΝΔ ψήφισε το περιβαλλοντολογικό νομοσχέδιο – Τον υπουργό… Περιβάλλοντος στήριξαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και των εξορύξεων – “Πρώτη φορά επισήμως επιτρέπονται εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές” κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Greenpeace. Αντίστοιχη καταγγελία από το WWF – “Άνθρωποι που δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο θα αποφασίζουν αν κάτι είναι δάσος” τόνισε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου

Περιβαλλοντοκτόνο και με τη βούλα των περιβαλλοντικών οργανώσεων αποδείχθηκε χθες το νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Οι σημαντικότεροι περιβαλλοντικοί φορείς αποδόμησαν χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τόσο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο και την εν κρυπτώ διαδικασία με την οποία εισήχθη και συζητείται στο Κοινοβούλιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τη Ν.Δ. Όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) το καταψήφισαν, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Επισημαίνεται ότι μετά τις καταγγελίες για τη νομοθέτηση εν μέσω πανδημίας η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής κράτησε οκτώ ώρες και τοποθετήθηκαν 26 φορείς, προκειμένου να ανασκευαστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις που επέλεξε η Ν.Δ. Όμως αυτές δεν άλλαξαν.

Είναι ενδεικτική η φράση του προέδρου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Σπύρου Μάμαλη ότι «δυστυχώς ο επίσημος σύμβουλος Πολιτείας σε αυτή τη φάση δεν συμμετείχε στην κατάρτιση αυτού του νομοσχεδίου». Μάλιστα προειδοποίησε ότι «άνθρωποι που δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο θα αποφασίζουν αν κάτι είναι δάσος».

ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ: Πουλάνε κερδοφόρο μονοπώλιο

Στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εστίασε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης λέγοντας ότι «είναι ένα σχέδιο που πάει να υλοποιηθεί σε σχέση και με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ότι το 66% του ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση», ενώ «ασκεί μονοπωλιακή δραστηριότητα, έχει εξασφαλισμένη την κερδοφορία και δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιχειρηματικό ρίσκο».

WWF: Κάποιος να τα σταματήσει αυτά

Για «κρυπτικές» και «πολλές εξαιρετικά προβληματικές διατάξεις», για «χάος» και «φωτογραφικές διατάξεις» έκανε λόγο η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής Πολιτικής του WWF Hellas. «Είναι καιρός κάποιος υπουργός επιτέλους να μας πει ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση πρέπει να θωρακίζει το κοινό αγαθό που λέγεται περιβάλλον» τόνισε και μέσα από παραδείγματα διέψευσε τον ισχυρισμό ότι καθυστερούν οι άδειες λέγοντας ότι συνήθως οι μελέτες είναι ελλιπείς.

«Γίνονται εκπτώσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία, είτε για ΑΠΕ είτε κυρίως για τις επιχειρήσεις και τις εγκαταστάσεις πολύ βαρέως ρυπαντικού αποτυπώματος, όπως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, και αυτό το θέμα πρέπει να τεθεί πάρα πολύ επιτακτικά. Αυτές απλά θα πρέπει να σταματάνε και ας αρχίσουν επιτέλους οι υπηρεσίες να κόβουν και κάποια έργα. Δεν είναι ντροπή αυτό. Είναι ασφάλεια για όλους μας» τόνισε η Θ. Νάντσου και πρόσθεσε ότι «είναι εξαιρετικά προβληματικό» το κεφάλαιο για τις ζώνες εντός των προστατευόμενων περιοχών.

«Βρισκόμαστε στη φοβερά δύσκολη κατάσταση να ανησυχούμε για το τι θα έχουν τα Προεδρικά Διατάγματα των περιοχών Natura, καθότι σίγουρα σε αυτές τις 40 τουλάχιστον περιοχές Natura, που βρίσκονται σε οικόπεδα παραχωρήσεων σε πετρελαϊκές, ξέρουμε ότι δεν θα δούμε ούτε περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης ούτε περιοχές προστασίας της φύσης, για τον απλούστατο λόγο ότι θα πρέπει να τακτοποιηθούν αυτές οι βαριές εγκαταστάσεις. Αυτό κάποια στιγμή κάποιος πρέπει να βρει το πολιτικό σθένος να το σταματήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Greenpeace: Ανήκουστο

«Όλο αυτό το οποίο ζούμε με αυτό το πολυνομοσχέδιο είναι λίγο σουρεαλιστικό» σχολίασε ο υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Greenpeace Τάκης Γρηγορίου. Και αυτός διαφώνησε με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές Natura: «Είναι αδιανόητα προκλητικό αυτό που συμβαίνει. Πρώτη φορά επισήμως επιτρέπονται εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές» είπε και πρόσθεσε εμφατικά:

«Πρώτη φορά επεμβαίνουμε επισήμως στην καρδιά της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα και επιτρέπουμε την πλέον καταστροφική ανθρώπινη δραστηριότητα σε προστατευόμενη περιοχή. Είναι ανήκουστο. Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς ακριβώς έχει γίνει αυτό. Μοιάζει, δηλαδή, η ίδια η πετρελαϊκή βιομηχανία να έχει νομοθετήσει».

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Greenpeace απευθύνθηκε προσωπικά στον Κωστή Χατζηδάκη και του ζήτησε «να σταθεί στο ύψος της Ιστορίας, να αναλάβει την ευθύνη, να στρέψει τη χώρα προς το αύριο και να σπάσει κακές πρακτικές που προσπαθούν να μας κρατήσουν εγκλωβισμένους στο χθες, εγκλωβισμένους σε μια βιομηχανία, συγκεκριμένα την πετρελαϊκή».

Συνήγορος του Πολίτη: Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ

Ζητήματα διαφάνειας που θα προκύπτουν μέσα από «σιωπηρές συγκαταθέσεις» έθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης τονίζοντας ότι «δεν παρέχεται επαρκής επιστημονική και νομιμοποιητική βάση για την εφαρμογή αυτής της παράτασης της διάταξης και σε υφιστάμενες ΑΕΠΟ».

Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια μίας ΑΕΠΟ από τα έξι χρόνια πάει στα δεκαπέντε χρόνια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει «σε όχι πλήρη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος». Μάλιστα προειδοποίησε ότι υπάρχει νομολογία του ΣτΕ που δεν επιτρέπει τον μαζικό αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων που προωθείται από το νομοσχέδιο, ενώ δήλωσε «έντονα επικριτικός» για τις ρυθμίσεις σχετικά με τις οικιστικές πυκνώσεις.

Καταργούνται οι 36 φορείς διαχείρισης

Το νομοσχέδιο «επιτρέπει, εκτός από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές, και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών σε δάση και σε δασικές εκτάσεις και την ουσιαστική κατάργηση των γνωμοδοτήσεων, κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων, καθώς και την εγκατάσταση λατομικών δραστηριοτήτων, εντός των προστατευόμενων περιοχών, καταργεί, ουσιαστικά, και τους 36 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών που δημιουργήθηκαν κατ’ ευρωπαϊκή επιταγή» τόνισε ο Κώστας Πεχλιβάνογλου, εκπρόσωπος του Συντονιστικού των Προέδρων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Εκτός ευρωπαϊκών πρακτικών

Στη «διαιώνιση της κακής τακτικής να έρχονται άρθρα στα σχέδια νόμου χωρίς να έχει προηγηθεί η διαβούλευση» αναφέρθηκε η διευθύντρια Πολιτικής του Green Tank Ιόλη Χριστοπούλου σημειώνοντας ότι «πουθενά στο σχέδιο νόμου δεν αναγνωρίζεται ότι μαζί με την προώθηση των ΑΠΕ πρέπει να υπάρχει και η προστασία της φύσης».

Το νομοσχέδιο «δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές πρακτικές» υπογράμμισε από την Πτολεμαΐδα και ο Μιλτιάδης Λαζόγλου, (εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Θερμοί ΣΕΒ και μεταλλευτικές εταιρείες

Από την άλλη πλευρά δεν είναι τυχαίο ότι υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν με θέρμη οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ Μιχάλης Μητσόπουλος και Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, όπως και ο Θανάσης Κεφαλάς από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Την προσωπική του άποψη (και όχι αυτήν της διοικούσας επιτροπής) εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός λέγοντας ότι είναι «ένα πολύ φιλόδοξο νομοσχέδιο» και ότι «δεν μπορεί να περιμένουμε οκτώ έως δέκα χρόνια για μια αδειοδότηση». Θετικοί ήταν οι εκπρόσωποι των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων.

avgi.gr