Τον κίνδυνο “για μια γενικευμένη κοινωνική κρίση που θα ακολουθήσει την υγειονομική” διαβλέπει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που συνεδρίασε χθες, με τον Αλέξη Τσίπρα μάλιστα να “βλέπει” πρόωρες εκλογές. Όπως τονίζουν τα στελέχη του κόμματος, η κυβέρνηση μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία “για να νομοθετεί δίχως έλεγχο και λογοδοσία, για να προωθήσει μια σκληρή αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και την οικονομία, για να προχωρήσει σε σκανδαλώδη διαχείριση των δημόσιων πόρων”.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει υιοθετήσει τη λογική του προγράμματός μας για εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά αντιθέτως αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μια σκληρά αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ” σημείωσε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ωστόσο πως αυτό το σχέδιο θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στην αγορά. “Αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι ένα φυσικό φαινόμενο” πρόσθεσε, υπογραμίζοντας πως η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη “κι αυτό θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη”.

“Με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές, όσο κι αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το δικαιολογήσει” φέρεται να εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός. Τόνισε δε πως οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας “πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθιες και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας”.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δουλέψουν όλοι μαζί εντατικά για τη δημιουργία προϋποθέσεων προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, “που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας”.

Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στις ευθύνες της

Κατά τη συνεδρίαση επισημάνθηκε η υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της κρίσης και η αυστηρή κριτική και αυστηρότητα στα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και τις σκιές σκανδάλων οι οποίες έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα, με αιχμή τον Γ. Βρούτση, τα vouchers και τις απευθείας αναθέσεις σε συνεργάτες του. Ασκείται ακόμα κριτική στην κυβέρνηση πως δεν εκμεταλλεύτηκε το “δάνειο χρόνου” που έδωσε η υπεύθυνη στάση της πλειονότητας των πολιτών ώστε να ενισχύσει το ΕΣΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να φροντίσει για τη διενέργεια επαρκούς αριθμού διαγνωστικών τεστ ώστε να βγούμε με ασφάλεια από τα σπίτια μας.

“Δυστυχώς, σε καμία από τις παραπάνω ευθύνες η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί” τονίζει σε ανακοίνωσή του το Π.Σ. επισημαίνοντας: “Τώρα που περνάμε στη δεύτερη φάση διαχείρισης του κορωνοϊού, η μέριμνα πρέπει να είναι η ομαλή μετάβαση, η προστασία της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας”.

Αχρείαστο ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για “αχρείαστο ρίσκο”, υπογραμμίζοντας την έντονη ανησυχία της κοινωνίας. Μάλιστα, θυμίζει ότι μόλις λίγες εβδομάδες πριν κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν τα σχολεία υγειονομικές βόμβες.

Πληγώνει τη δημοκρατία

Με αφορμή τις συνεχόμενες ΠΝΠ και την εισαγωγή ως κατεπειγόντων δύο κρίσιμων νομοσχεδίων για την Παιδεία και το περιβάλλον, για τα οποία θα επιβαλλόταν ευρεία δημόσια διαβούλευση, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για “μείζον ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας” και καλεί την κυβέρνηση να τα αποσύρει και να τα φέρει στη Βουλή με κανονική διαδικασία. “Η επιλογή τής ημιλειτουργίας της Βουλής είναι μια επιλογή που πληγώνει τη δημοκρατία μας, τραυματίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και συσκοτίζει πτυχές κατεπείγουσας νομοθέτησης οι οποίες δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον” υπογραμμίζει το Π.Σ.

Προωθούν Πτωχευτικό Δίκαιο υπέρ πιστωτών

Η Κουμουνδούρου κρούει για άλλη μια φορά το καμπανάκι του κινδύνου της κυβερνητικής αδράνειας για την οικονομία, για την οποία σύντομα θα απαιτηθούν “παρεμβάσεις ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας και διάρκειας για τη σωτηρία θέσεων εργασίας, επιχειρήσεων και εισοδημάτων”. Σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας, καταλογίζει αδράνεια στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως “προωθεί και μια εκδοχή Πτωχευτικού Δικαίου το οποίο θα λειτουργήσει μεροληπτικά υπέρ των συμφερόντων των πιστωτών”.

“Οι πιέσεις που θα δεχτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και νέοι λόγω της μείωσης τζίρων και εισοδημάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προστασίας, συνιστούν ένα μείγμα το οποίο θα οδηγήσει σε κύμα πτωχεύσουν, βίαιων εξαγορών, μείωσης μισθών και βεβαίως απολύσεων” σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμώντας πως θα υπάρξει βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ εχόντων και κατεχόντων.

Ενίσχυση των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ με SPD και P.D.

Στο μεταξύ, ο Αλ. Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επαφή με τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας Νικόλα Ζινγκαρέτι και με τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος SPD στη Γερμανία Β. Μπόργιανς, τονίζοντας την ανάγκη να σχηματιστεί ένα ευρύ μέτωπο για τη θέσπιση του ευρωομολόγου αλλά και ενός ισχυρού Ταμείου Ανάκαμψης που να βασίζεται σε επιχορηγήσεις και όχι σε δανεισμό. Ακόμα ένας κοινός τόπος είναι η σημασία προώθησης προοδευτικών πολιτικών που δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η κρίση ως νέα αφορμή για την αναδιάρθρωση της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων, ενώ και με τους δύο πολιτικούς ηγέτες συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την ενίσχυση των προοδευτικών μετώπων για κοινές διεκδικήσεις στην Ευρώπη.