Ως ένα ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά, όπως ήταν και από την πρώτη στιγμή η διαδικασία αντιμετώπισης της πανδημίας, θα μπορούσε να περιγραφεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Το είπε εξάλλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο «Γέφυρα», κατέληξε με την φράση «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ως προς τον προγραμματισμό που εξαγγέλλουμε» κι αυτό επειδή «δεν είναι ένα σχέδιο “εξόδου από την κρίση” ούτε ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα… Είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το “Μένουμε σπίτι” στο “Μένουμε ασφαλείς”, σε μια νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας, κυκλοφορίας».

Ο υφυπουργός παρουσιάζοντας επιγραμματικά το σχέδιο αναφέρθηκε αναλυτικά στην περίοδο προ πανδημίας έως σήμερα, σημειώνοντας: «Αν ορίσουμε το δίμηνο από τα τέλη Φεβρουαρίου έως σήμερα ως την πρώτη φάση εκδήλωσης και περιορισμού του ιού, τότε το επόμενο δίμηνο, Μαΐου-Ιουνίου, είναι το στάδιο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνηση. Με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής».

Παρ’ όλα αυτά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες. Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας θα μετριέται, θα αξιολογείται και θα αποφασίζουμε αν πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω».

Και λίγο αργότερα, αναφερόμενος στην επικείμενη τρίτη φάση, είπε ότι η κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε προ πανδημίας αποτελεί παρελθόν, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τον ιό.

«Εφόσον πετύχουμε τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς να οδηγηθούμε σε νέα έξαρση του ιού τότε μόνο θα περάσουμε στην τρίτη φάση όπου και πάλι με διαρκή επαγρύπνηση θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την ισορροπία μεταξύ υγείας, οικονομίας και νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η οποία και θα διαρκέσει μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και τελικά το εμβόλιο που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε έναν πιο ελεύθερο τρόπο ζωής», είπε χαρακτηριστικά.

Τα σημεία-κλειδιά του σχεδίου άρσης των περιοριστικών μέτρων και το σόου Μητσοτάκη

Τους βασικούς άξονες και τις ημερομηνίες «κλειδιά» για την εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί σε μια συνολική παρουσίαση με έντονο επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Οπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, από τη Δευτέρα 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί στη μετακίνηση κι έτσι καταργούνται η γραπτή άδεια και τα SMS. Θα εξακολουθήσουν ωστόσο να ισχύουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Την ίδια μέρα ανοίγουν και ορισμένα καταστήματα και όχι όλο το λιανεμπόριο, όπως είχε ειπωθεί. Στα καταστήματα αυτά περιλαμβάνονται κομμωτήρια (με ραντεβού), βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Τα υπόλοιπα καταστήματα λιανεμπορίου ανοίγουν στις 11 Μαΐου, ενώ τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Τα καταστήματα θα λειτουργούν με όρους περιορισμού της πυκνότητας επισκεπτών και με μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Οσον αφορά τα σχολεία, για τα οποία υπήρξε μεγάλη συζήτηση και διατυπώθηκαν στον δημόσιο διάλογο πολλές επιφυλάξεις, ενώ υπήρξε και παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε άνοιγμα μόνο για Γ’ Λυκείου και τελειόφοιτους φοιτητές, τελικά δεν θα ανοίξουν για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως αρχικά σχεδίαζε το μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία για την Γ’ Λυκείου και μία εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο. Δημοτικά και Νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά, με τον πρωθυπουργό να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου «μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την εφαρμογή κανόνων περιορισμού του συγχρωτισμού, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα η εφαρμογή τους μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Αναφορικά με τους ναούς, για το άνοιγμα των οποίων υπήρξε πίεση από την Εκκλησία και ιδιαίτερα από τους σκληρούς της Ιεραρχίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε πρώτα να ευχαριστήσει τον αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο «για την κατανόηση και τη συνεργασία μας» και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία και ότι από την Κυριακή 17 Μαΐου ανοίγουν στο κοινό και οι λειτουργίες και οι ακολουθίες, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα πραγματοποιούνται με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα. Ζήτημα παραμένει βέβαια η εφαρμογή των κανόνων αυτών, ενώ με τις λειτουργίες επανέρχεται και το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, για την οποία, ως γνωστόν, η Εκκλησία εξακολουθεί να αρνείται ότι αποτελεί τρόπο μετάδοσης του ιού.

Επιπλέον την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης, υπό προϋποθέσεις, καθώς και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ενώ θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ήδη από τις 4 Μαΐου θα επιτρέπεται η ατομική άθληση στους ανοιχτούς χώρους και στη θάλασσα, αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμείνουν κλειστές. Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μέσα στον Ιούνιο θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «απίθανο» να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι μεγάλες συναθροίσεις (π.χ. φεστιβάλ, συναυλίες, αθλητικά γεγονότα με θεατές).

Αναφορικά με το σχέδιο αυτό, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια», ζητώντας τη σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής και αναφέροντας πως «το νέο μας σύνθημα είναι “Μένουμε Ασφαλείς”». Χαρακτήρισε, τέλος, τους πολίτες «μικρούς ήρωες» για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων.