Με ανοικτή επιστολή τους οι Ευρωπαίοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η «συμφωνία του αιώνα» για την Μέση Ανατολή που εκπόνησε ο Λευκός Οίκος θα δημιουργήσει ένα απαρτχάιντ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.

Το σχέδιο Τραμπ, γράφουν στην επιστολή που δημοσιεύτηκε στον Guardian, θα πυροδοτήσει τη σύγκρουση εις βάρος και των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, με την προσάρτηση μεγάλων εκτάσεων των κατεχόμενων Παλαιστινιακών εδαφών, μια λύση που δεν νομιμοποιείται.

«Το σχέδιο προβλέπει την επισημοποίηση της σημερινής πραγματικότητας στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, στο πλαίσιο της οποίας δυο λαοί ζουν δίπλα-δίπλα χωρίς να έχουν τα ίδια δικαιώματα. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα έχει τα χαρακτηριστικά του απαρτχάιντ- έναν όρο που δεν χρησιμοποιούμε χωρίς δεύτερη σκέψη», έγραψαν. «Αναγνωρίζει μόνο τις διεκδικήσεις της μιας πλευράς στην Ιερουσαλήμ και δεν προσφέρει λύση στο θέμα των Παλαιστινίων προσφύγων».

Μεταξύ των 50 υπογραφών είναι αυτές του πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, του Γερμανού πρώην υπουργού Εξωτερικών και αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, της πρώην προέδρου της Ιρλανδίας, Μέρι Ρόμπινσον.

Αλλοι υπογράφοντες είναι πρώην υπουργοί ή ηγέτες της Αυστρίας, του Βελγίου, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας.

«Δεδομένης της επείγουσας κατάστασης», καταλήγουν στην επιστολή, «καλούμε την Ευρώπη να απορρίψει το αμερικανικό σχέδιο ως βάση διαπραγματεύσεων και να κάμεσα αποτελεσματικά βήματα  για να αντιμετωπιστεί η απειλή της προσάρτησης και επομένως να διατηρήσει την τάξη σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».