
Οι φρεγάτες Göksü και Gökova ξεκίνησαν για το λιμάνι της Αλγερίας, ώστε να παραστούν σε μια τελετή που τιμά τον τουρκικό ναυτικό και τον Οθωμανό κυβερνήτη Ορούτς Ρέις (με αφορμή την 501η επέτειο του θανάτου του) και θα παραμείνουν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü, οι Φ/Τ θα συμμετάσχουν επίσης σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησης με την ονομασία «Sea Guardian».
Στην Άγκυρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημερώνει τα κόμματα της εθνοσυνέλευσης -εκτός του φιλοκουρδικού HDP- για την επερχόμενη κυβερνητική πρόταση σχετικά με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη χώρα, κάτι που αιτήθηκε η κυβέρνηση Σάρατζ.
Όμως, o Ταγίπ Ερντογάν δεν χρειάζεται τις ψήφους της αντιπολίτευσης, που έχει διαφωνήσει με την αποστολή στρατευμάτων της χώρας εκτός συνόρων για δεύτερη φορά μετά την επίθεση στη Συρία τον Οκτώβριο, καθώς για την έγκριση απαιτείται απλή πλειοψηφία και επομένως αρκούν οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Η αναποφασιστικότητα της Ευρώπης
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο για τις τελευταίες εξελίξεις, αφού ο πολέμαρχος Χαλίφα Χάφταρ ενέτεινε την πολιορκία στην Τρίπολη και στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σάρατζ, την οποία θέλει να στηρίξει στρατιωτικά ο πρώτος.
Μέρκελ και Ερντογάν συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την κρίση στην αφρικανική χώρα, ενόψει της διάσκεψης του Βερολίνου τον Ιανουάριο για την ειρηνευτική διαδικασία.
Όμως, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, δεν αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα δεδομένου της ανικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει συντονισμένη δράση για το ζήτημα, που αξιοποιείται από τρίτους, όπως η Τουρκία.
Η Ιταλία και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υποστηρίζουν τον Σάρατζ, ενώ η Γαλλία τον Χαφτάρ. Ο Λίβυος αναλυτής, Μοχάμεντ Φουάντ, εξέφρασε την αμφιβολία του για το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ένωση στις υποθέσεις της χώρας του τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στο Χαφτάρ και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσφέρει πολιτική υποστήριξη στον Σάρατζ.
Η συνεργασία του Σάρατζ με την Άγκυρα έχει προσελκύσει μεγάλη κριτική. Η Κλαούντια Γκαζίνι, εμπειρογνώμων για τη Λιβύη, σημείωσε μιλώντας επίσης στην DW ότι «η Τουρκία κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τον έλεγχο των μεσογειακών υδάτων». Και αυτό, λέει, «θεωρείται από τους Ευρωπαίους ως παραβίαση του ελληνικού δικαίου». Μια πραγματική τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, σύμφωνα με την Γκαζίνι, θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τις μάχες στην Τρίπολη την ώρα που η Ε.Ε. δεν μπορεί να σταματήσει το Χαφτάρ.
efsyn