Μια νέα σελίδα για τα δικαιώματα των γυναικών γράφτηκε σήμερα στην Ιρλανδία, με το 66,4% των πολιτών της χώρας να τάσσεται υπέρ της κατάργησης της όγδοης τροπολογίας του Συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Μόλις το 33,6% των πολιτών ψήφισε «όχι» στο ιστορικό και συναισθηματικά φορτισμένο αυτό δημοψήφισμα, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι οριακό. Το «όχι» επικράτησε μόνο σε μια κομητεία, την αγροτική και ιδιαιτέρως συντηρητική Donegal στην νοτιοδυτική Ιρλανδία.

«Ο λαός μίλησε. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ηχηρό … υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας» του συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Λίο Βαραντκάρ σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης που λαμβάνει χώρα τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην Ιρλανδία», πρόσθεσε.

Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην πλατεία μπροστά από Κάστρο του Δουβλίνου για να πανηγυρίσουν ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν και αρκετοί πολιτικοί. Το «παρών» έδωσε και ο πρωθυπουργός της χώρας.

Τα επόμενα βήματα

Οι γυναίκες στην Ιρλανδία δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άμβλωση την επομένη του δημοψηφίσματος… Θα πρέπει πρώτα να γίνει αναθεώρηση του άρθρου 40.3.3, το οποίο απαγορεύει την άμβλωση.

Η ιρλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει τη νομοθεσία, ώστε να επιτρέπεται η άμβλωση σε γυναίκες που διανύουν έως και την 12η εβδομάδα της κύησής τους. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να περιμένουν τρεις ημέρες πριν οι γιατροί προχωρήσουν στην επέμβαση αυτή.

Ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας, Σάιμον Χάρις, δήλωσε το Σάββατο ότι σκοπεύει να ζητήσει την έγκριση του υπουργικού Συμβουλίου σύντομα -ενδεχομένως και την Τρίτη- ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Ο πρωθυπουργός, Λίο Βαραντκάρ, είπε πως υπολογίζει ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος του χρόνου.

Οι αμβλώσεις σε γυναίκες που διανύουν την 12 έως και την 24η εβδομάδα της κύησής τους θα επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που το έμβρυο εμφανίζει κάποια θανάσιμη γενετική ανωμαλία ή απειλείται η ζωή της εγκυμονούσας. Μετά την 24η εβδομάδα, ο τερματισμός μιας κύησης θα επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου.

Παρόλα αυτά, οι γιατροί που έχουν ηθικό κόλλημα να προχωρήσουν σε μια άμβλωση θα έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν. Οφείλουν, όμως, να παραπέμψουν την έγκυο σε γιατρό που δεν έχει αντίρρηση να εκτελέσει την ιατρική διαδικασία.

πηγή: cnn.gr