Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και το θέμα περνάει πλέον στους πρωθυπουργούς Ελλάδαςκαι ΠΓΔΜ.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ο Νίκος Κοτζιάς, που δήλωσε:

«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Τι είπε κυβερνητικός αξιωματούχος για τη διαπραγμάτευση

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι», σχολιάζει ο ίδιος αξιωματούχος και προσθέτει:

«Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Νωρίτερα, επικαλούμενο δηλώσεις του Νίκολα Ντιμιτρόφ, το πρακτορείο ΜΙΑ της γείτονος χώρας είχε μεταδώσει πως οι δύο υπουργοί κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμβιβασμού για το ονοματολογικό.

Μιλώντας άλλωστε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προανήγγειλε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών μέσα στην εβδομάδα και εξέφρασε την ελπίδα να έχει βρεθεί λύση ως τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Ιουνίου.

Το πρωί, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είχε ανεπίσημο πρόγευμα εργασίας με τη Φεντερίκα Μογκερίνι και ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.

«Χαρήκαμε από την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας για το ονοματολογικό. Θα εργαστούμε λοιπόν όλοι για να στηρίξουμε ένα θετικό, ελπίζουμε, αποτέλεσμα, αυτών των πολύ σημαντικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Εντός της ημέρας, και μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί στο Βερολίνο και θα συναντήσει τον ομόλογό του Χάικο Μάας, αλλά και τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Γερμανία: Κάλεσμα σε Αθήνα και Σκόπια να «λύσουν τα τελευταία ζητήματα»

Έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά την διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», απευθύνει η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης, την Τρίτη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο. Η επίλυση της διαφοράς, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ, «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση πριν από τις προσεχείς Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η κυρία ‘Αντεμπαρ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να επιχειρήσει καμία εικασία, αλλά εκτιμά ότι είναι ένα ερώτημα που θα θέσει και ο κ. Μάας στον κ. Κοτζιά.

Απόψε, κατά την άφιξή του στο Βερολίνο, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

πηγή: euronews