Σε συμβιβασμό οδηγούνται Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών, όπως προκύπτει από δήλωση εκπροσώπου του Ταμείου σε ερώτηση του CNN Greece.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ερωτήθηκε για τις αναφορές του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τις οποίες προκύπτει πως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ανακοινώσει νωρίτερα τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, κλήθηκε από το CNN Greece να απαντήσει στο εάν το Ταμείο είναι ικανοποιημένο με την πρόθεση του SSM να επιταχύνει την διεξαγωγή της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ή εάν επιμένει στη διεξαγωγή νέου ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών.

«Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Να σημειωθεί πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε περιγράψει το συμβιβασμό αυτό στο περιθώριο του προχθεσινού συνεδρίου του Economist δηλώνοντας πως η απόφαση του SSM για ταχύτερη ανακοίνωση των stress test των ελληνικών τραπεζών «υποδηλώνει μιας μορφής άτυπου συμβιβασμού ανάμεσα στους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ προκειμένου το δεύτερο να αποσύρει την αξίωσή του για διενέργεια ελέγχου στο ενεργητικό των τραπεζών».

Στην επιβεβαίωση πως έχει υπάρξει συμβιβασμός ΔΝΤ – SSM για το θέμα των ελληνικών τραπεζών αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως είπε συμφωνήθηκε τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες να δημοσιοποιηθούν νωρίτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι θα διενεργηθούν ταυτόχρονα. Όπως είπε, αυτο γίνεται για να είναι γνωστές οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών πριν τη λήξη του προγράμματος.

Κοινοτική πηγή με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ανέφερε στο CNN Greece πως το ΔΝΤ θα δεχθεί την πρόταση του SSM και της ΕΚΤ για διεξαγωγή των stress test το Φεβρουάριο και ολοκλήρωση του εντός του Μαΐου, νωρίτερα από τις υπόλοιπες τράπεζες της ΕΕ.

«Το ΔΝΤ έχει τις θέσεις του, αλλά αυτές ικανοποιούνται από την πρόταση του SSM, καθώς οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα πολύ πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος», ανέφερε η εν λόγω πηγή, ξεκαθαρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση τις αποφάσεις της λαμβάνει ο SSM, ως επόπτης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Να σημειωθεί πως η διαφωνία ΔΝΤ – ΕΚΤ για τον τρόπο και το χρόνο προσδιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών να δεχθούν μεγάλες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς καταγράφει απώλειες 52,78% σε μηναία βάση, ενώ τη τελευταία εβδομάδα υποχώρεί κατά 11,85%. Η μετοχή της Alpha Bank καταγράφει απώλειες 28,31% σε μηναία βάση και μόνον τη τελευταία εβδομάδα υποχώρησε κατά 14,21%. Η μετοχή της Eurobank καταγράφει απώλειες 25,19% σε μηναία βάση, ενώ τη τελευταία εβδομάδα υποχώρησε κατά 6,97%. Τέλος, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει μηνιαίες απώλειες 27,12% και τη τελευταία εβδομάδα υποχωρεί κατά 11,63%.

cnn.gr