Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης -και σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ)- να παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει αρχικά 24 ακίνητα της πρωτεύουσας (πρόκειται για εμβληματικά κτίρια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας).

«Το πρώτο βήμα ήταν η ολοκληρωμένη καταγραφή, που ανέδειξε την απογοητευτική εικόνα της πολιτικής απαξίωσης της περιουσίας. Το δεύτερο βήμα έγινε το 2016 με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίηση της περιουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακος», θα πει στη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εύη Αχτσιόγλου.

Το σημαντικό είναι ότι αρχίζει (έστω και σε επίπεδο διαγωνισμού) να μπαίνει σε λογική αξιοποίησης η τεράστια ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, που αποτιμάται (αντικειμενική αξία) σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ!

Πρόκειται για 1.126 κτίρια διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα περίπου 550 βρίσκονται σε καθεστώς εγκατάλειψης αν και πολλά εξ αυτών αποτελούν αρχιτεκτονικά επιτεύγματα.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα ακίνητα της πρόνοιας, που ανέρχονται σε περίπου 900.

Το υπουργείο Εργασίας, το οποίο πλέον διαθέτει μια καθαρή εικόνα για τα 1.126 κτίρια που αποτελούν την ακίνητη περιουσία των ταμείων και το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ουσιαστική αξιοποίησή τους, προχωρά σε τρεις κινήσεις:

1. Απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς όλους τους Φορείς του Δημοσίου (Υπουργεία, Δημόσιους Οργανισμούς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.λπ.) για χρήση των ακινήτων της Αθήνας (120 ακίνητα).

2. Προχωρά σε ένα πιλοτικό σχέδιο για την επιλεκτική αξιοποίηση 24 ακινήτων στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ακίνητα εμβληματικού χαρακτήρα του ιστορικού τριγώνου.

3. Στο πλαίσιο της επιλεκτικής αξιοποίησης των 24 αυτών ακινήτων, το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για 5 χωρικές ενότητες.

Η υλοποίηση του σχεδίου θα αποτελέσει τον οδηγό για την επέκταση του σχεδίου και σε άλλες περιοχές της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας με στόχο την επανάχρηση πολλών υποβαθμισμένων ακινήτων.

Πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάδειξη 24 κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Φιλί ζωής σε 24 κτίρια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, τα οποία σήμερα είναι έρημα και στην… καλύτερη περίπτωση μισοάδεια, θα δώσει το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που προωθείται με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου.

Εχουν συνολική επιφάνεια 65.200 τετραγωνικά και είναι διάσπαρτα σε τέσσερις ενότητες γύρω από την πλατεία Κλαυθμώνος, την οδό Πανεπιστημίου, τη ζώνη γύρω από την Ομόνοια και την πλατεία Βάθη, καθώς και τον άξονα της οδού Πειραιώς ώς την πλατεία Κουμουνδούρου.

«Η απαξίωση και η εγκατάλειψή τους, που ξεκίνησε πολύ πριν από την κρίση, αποτέλεσε ντόμινο που οδήγησε στην απονέκρωση του κέντρου της πρωτεύουσας», επισήμανε ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής και διευθυντής του Εργαστηρίου.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών