Ο ηγέτης των σοσιαλιστών, που κατηγορήθηκε από τους αντιπάλους του ως «αρχινονός», νίκησε στις εκλογές και κατακτά την αυτοδυναμία αλλά η αποχή άγγιξε ποσοστό-ρεκόρ 55%!

Αν και απομένει η καταμέτρηση των ψήφων σε λίγα ακόμα εκλογικά τμήματα, ο Εντι Ράμα κερδίζει 74 από τις συνολικά 140 έδρες του κοινοβουλίου, γεγονός που του επιτρέπει να μη χρειαστεί τη συνεργασία και άλλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Δεύτερο αναδεικνύεται το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα με 43 έδρες, έχοντας σημειώσει αισθητή πτώση, και τρίτο το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, που παρά τη σφοδρή πίεση προεκλογικά από τους σοσιαλιστές, όχι μόνο άντεξε, άλλα αύξησε σε 19 έδρες τη δύναμή του στο νέο κοινοβούλιο.

Το κοινοβουλευτικό τοπίο συμπληρώνουν το κόμμα PDIU των Τσάμηδων που υπέστη απώλεια δυνάμεων, καθώς εξέλεξε 3 βουλευτές, ενώ στην προηγούμενη Βουλή είχε 5 και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με έναν βουλευτή.

Στη νέα Βουλή θα υπάρχουν 5 Έλληνες μειονοτικοί βουλευτές, που εξελέγησαν με τις λίστες των τριών μεγάλων αλβανικών κομμάτων.

Τις εκλογές παρακολούθησαν 300 ξένοι παρατηρητές, οι οποίοι καλούνται να αποφανθούν για καταγγελίες περί μαζικών εξαγορών ψήφων και γενικευμένου κλίματος τρομοκρατίας, αλλά και για την υψηλή αποχή-σοκ.

Σήμερα, πάντως, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ άλλα και της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα δήλωσαν πως αυτά ουδόλως επηρέασαν την ψηφοφορία και πως οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά.

πηγή: efsyn