Πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς ενημέρωση συνεχίζουν να γίνονται οι διαπραγματεύσεις για την TTIP , που μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου καθιστώντας ακόμα και ολόκληρα κράτη ανίσχυρα μπροστά στις ορέξεις μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Παρά τις γαλλικές και τις γερμανικές αντιδράσεις, ο Λευκός Οίκος διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαπραγματεύονται τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων με την Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσινγκτον για το εξωτερικό εμπόριο, Μάικλ Φρόμαν.

Ο ίδιος θα ταξιδέψει στην Ευρώπη στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να πιέσει για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ, μολονότι αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες ότι οι συνομιλίες πρέπει να σταματήσουν ή έχουν «βαλτώσει».

«Αναμένω πως όταν μεταβεί στην Ευρώπη στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα έχει ουσιαστικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να κάνει κάποια πρόοδο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος «ανυπομονεί να συνεχίσει τη δουλειά του όταν θα συναντηθεί με την Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ εντός των επόμενων εβδομάδων», είπε από την πλευρά του ο Μακάβανο.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι το Παρίσι δεν θέλει να «καλλιεργήσει την αυταπάτη» της επίτευξης μιας συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους και της λήξης της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ματιάς Φεκλ σημείωσε ότι το Παρίσι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις κρίνοντας ότι  «οι Αμερικανοί δεν δίνουν τίποτα» και ότι με αυτόν τον τρόπο «δεν γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ συμμάχων».