Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε ένα μεγάλο πλήγμα στα «φορολογικά πλεονεκτήματα» που χορηγεί η Ιρλανδία στην Apple διατάσσοντας την γιγάντια αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκ. ευρώ, καθώς αποφάνθηκε πως το ειδικό σχέδιο για τη διοχέτευση των κερδών της εταιρείας μέσω της Ιρλανδίας αποτελούσε παράνομη κρατική βοήθεια.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισεκ. δολαρίων (…) Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισεκ. δολαρίων, συν τους τόκους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Λευκός Οίκος: Η απόφαση της Κομισιόν για την Apple μπορεί να πλήξει τους Αμερικανούς φορολογούμενους

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υιοθετεί «μονομερή» προσέγγιση σε φορολογικά ζητήματα, μετά την απόφαση που έλαβαν οι Βρυξέλλες με την οποία απαιτούν από την εταιρεία Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία ποσό-ρεκόρ που ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ανησυχούμε από μια μονομερή προσέγγιση που απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχουμε πετύχει μαζί με τους Ευρωπαίους για ένα δίκαιο, διεθνές φορολογικό σύστημα» είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Και όταν λέω δίκαιο, εννοώ για τους φορολογούμενους αλλά επίσης και για τις εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν δουλειές σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε.

Αμερικανικό ΥΠΟΙΚ: Η απόφαση της Κομισιόν μπορεί να απειλήσει τις ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατήγγειλε σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει τον όμιλο πληροφορικής Apple να επιστρέψει ποσά ρεκόρ, υποστηρίζοντας ότι απειλεί το «πνεύμα της εμπορικής σύμπραξης» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Οι ενέργειες της Επιτροπής μπορεί να απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις υποθέσεις που εξελίσσονται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Επιτροπή για την επίτευξη του κοινού μας στόχου να εμποδίσουμε τη διάβρωση του φόρου που καταβάλλουν οι εταιρείες», προστίθεται στο κείμενο.

Μια οργάνωση που αγωνίζεται για τη δίκαιη φορολογία χαιρέτισε την απόφαση της Κομισιόν

Η αμερικανική οργάνωση AFT, που αγωνίζεται υπέρ της δίκαιης φορολογίας, χαιρέτισε σήμερα την απόφαση των Βρυξελλών με την οποία ζητείται από τον αμερικανικό κολοσσό Apple να επιστρέψει στην Ιρλανδία το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ γιατί επωφελήθηκε από τα «φορολογικά πλεονεκτήματα» που παραχώρησε στην εταιρεία το Δουβλίνο.

Σε μια σπάνια αντίδραση υποστήριξης προς τις Βρυξέλλες από αμερικανική οργάνωση, η AFT («Αμερικανοί για Δίκαιους Φόρους») στην οποία μετέχουν 425 τοπικές οργανώσεις, «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά ενέργειες κατά της Ιρλανδίας σε αυτήν την περίπτωση κρατικής βοήθειας».

«Η μυστική συμφωνία της Apple επιτρέπει στην εταιρεία να αποφεύγει την καταβολή δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει από τις δραστηριότητές της σε όλον τον κόσμο, χρήματα τα οποία επωμίζονται οι φορολογούμενοι τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της οργάνωσης, ο Φρανκ Κλεμέντε. Υπενθύμισε επίσης ότι από το 2003 μέχρι το 2014 ο φόρος που κατέβαλε η εταιρεία υπολογιζόταν με συντελεστή μικρότερο του 1%.