-Για τη συνταγματική αναθεώρηση

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί δυνατότητα να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές που θα εκσυγχρονίζουν το πολιτικό σύστημα της διακυβέρνησης του τόπου και θα αναζωογονούν την λειτουργία της Δημοκρατίας.  Δεν πρέπει να εγκλωβιστεί ο διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε αντιπαράθεση για τον αριθμό των ψήφων, για την εκλογή του ΠτΔ.

Ο διάλογος πρέπει να γίνει επί της ουσίας των θεσμικών ζητημάτων και να απαλλαγεί η δημοκρατική αντιπαράθεση από διλήμματα που κατασκευάζονται για να τροφοδοτήσουν τον κομματικό λόγο ή την κομματική ιδιοτέλεια. Ο διάλογος πρέπει να είναι δημόσιος με την κυριολεξία του όρου. Δεν πρέπει να γίνει κεκλεισμένων των θυρών της Βουλής. Η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι υπόθεση που αφορά κάποιους ειδικούς. Είναι υπόθεση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και η ευθύνη για την απουσία  ενός  τέτοιου διαλόγου  θα είναι βαρύτατη για όποιον την επιλέγει».

 

-Για το ζήτημα της άμεσης εκλογής του ΠτΔ από τον λαό

«Το κρίσιμο είναι αν θα υπάρξουν κάποιες ρυθμιστικές αρμοδιότητες για τον ΠτΔ. Μιλώ για ρυθμιστικές αρμοδιότητες και όχι για εξουσίες. Δηλαδή, αν θα υπάρξουν τέτοιες αρμοδιότητες στον ΠτΔ. Θα πρέπει αυτό να έχει ως θεσμικό αντίβαρο την ενίσχυση του κατεξοχήν εκφραστικού οργάνου της λαϊκής κυριαρχίας που είναι η Βουλή. Το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ από τη σκοπιά αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Έχω τις επιφυλάξεις μου αναφορικά με το να επιλέγεται ο ΠτΔ, έστω μετά τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, αν δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 200 ψήφων, με διαδικασία απευθείας από τον λαό. Βέβαια, το Σύνταγμα δεν απαγορεύει μια τέτοια επιλογή».

Για τη συνάντηση αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΚΙΕΑ

«Ήδη έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) με αντιπροσωπεία της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί συμφωνήθηκε ότι δυνάμεις της ΕΚΙΕΑ – και δεν είναι λίγες, είναι σε όλη την Ελλάδα- θα συμμετέχουν στις επιτροπές στήριξης, τις οποίες έχει αποφασίσει η Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του συνεδρίου. Αυτό θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα. Δηλαδή μέλη μας και στελέχη της ΕΚΙΕΑ – είμαστε κίνηση, δεν είμαστε κόμμα -θα πάρουν μέρος στις επιτροπές στήριξης και τούτο ανεξάρτητα, αν κάποιοι από την ΕΚΙΕΑ επιλέγουν ή όχι, να γίνουν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

-Για το μαύρο στην ΕΡΤ

«Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση καταγγέλλοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια, για το μαύρο στην ΕΡΤ. Αποχωρήσαμε για τον λόγο ότι πρώτον δεν υπήρχε καμία συμφωνία επ ‘αυτού και πως άλλωστε θα υπήρχε συμφωνία και το δεύτερο διότι αυτό το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν βαθιά αντιδημοκρατική πράξη και ενέργεια και δεν είχε καμία σχέση με εκείνο που δημόσια διατυπώνονταν ότι δήθεν το κλείσιμο της ΕΡΤ αποσκοπούσε και είχε ως στόχευση την αναδιάρθρωσή της. Επομένως, καταγράφεται με απόλυτη σαφήνεια, ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο έκλεισε η ΕΡΤ και δικαιολογεί απόλυτα όλα εκείνα τα οποία πράξαμε και αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση».

-Για την απλή αναλογική

«Εκτιμώ ότι η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μια νεοφιλελεύθερη βαθιά συντηρητική πολίτικη, διανθισμένη μ’ έναν ασαφή μεταρρυθμισμό».