Με μια πανάκριβη φιέστα και προκλητικές δηλώσεις για απέραντη Τουρκία, κατακτητές Βυζαντινούς και απελευθερωτές Οθωμανούς ο Ρ. Τ. Ερντογάν γιόρτασε τα 563 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Στέλνοντας χαιρετισμούς σε όλους τους Τούρκους απανταχού της Ευρώπης και της Ασίας, ο Ερντογάν είπε: “Η Κωνσταντινούπολη ενώνει δύο ηπείρους, με χαμόγελο αλλά και δάκρυ. Σας χαιρετώ όλους σας, έναν προς έναν, όλα τα αδέλφια μας από το Σεράγεβο ως το Μπακού. Από το Τουρκεστάν και την Κριμαία, όπως ήταν η παλιά γεωγραφία του έθνους μας. Χαιρετίζω τη Δαμασκό, τη Βαγδάτη, το Κάιρο, την Τρίπολη και όλες τις μεγάλες μας πόλεις. Υποκλινόμαστε μόνο ενώπιον του Αλλάχ.

Ανεβάζοντας του εθνικιστικούς τόνους, ανέφερε: “Σήμερα γιορτάζουμε την Άλωση, η οποία έγινε πριν από 563 χρόνια. Στην πραγματικότητα όμως, να ξέρετε ότι αυτό ήταν το τέλος μιας κατάκτησης, όχι η αρχή της. Η Άλωση είναι εκδίκηση”.

Επίσης, προέβλεψε πως το 2023, όταν θα συμπληρώνονται 570 χρόνια από την άλωση, “η Τουρκία θα έχει πετύχει τους στόχους της και χάρη στο πρόγραμμα ανάπτυξης που εφαρμόζουμε θα είναι ανάμεσα στις 10 πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την περιφρούρηση της ασφάλειας τον εκδηλώσεων, χρειάστηκε να κινητοποιηθούν 9.000 αστυνομικοί, πέντε ελικόπτερα, ένα υποβρύχιο, μία φρεγάτα, τρία σκάφη της ακτοφυλακής και 27 ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί σκύλοι.

Στο πρόγραμμα συμμετείχε ακροβατικό σμήνος, ορχήστρα 563 ατόμων, μια κολοσσιαία οθόνη προβολής για την 3D αναπαράσταση της Άλωσης, καθώς και εκατοντάδες στρατιώτες ντυμένοι με στολές του 1453.