Χιλιάδες προσφυγόπουλα από τη Συρία εργάζονται παράνομα στην τουρκική βιομηχανία ενδυμάτων, τα οποία προορίζονται για τις αγορές της Ευρώπης, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η παιδική εργασία, οι χαμηλοί μισθοί και οι κακές εργασιακές συνθήκες είναι συνηθισμένα στην τουρκική βιομηχανία ενδυμάτων.

Ο 12χρονος Σούκρι, ένας Σύρος Κούρδος εργάζεται ακόμα και 60 ώρες την εβδομάδα με μισθό 185 ευρώ, θέλοντας να βοηθήσει την οικογένειά του. «Δεν μπορώ να πάω σχολείο επειδή δουλεύω» λέει. «Αλλά θα πάω στο σχολείο όταν επιστρέψουμε στη Συρία». O Σούκρι μεταφέρει ρούχα στις ραπτομηχανές, την ώρα που τα περισσότερα παιδιά από την Τουρκία βρίσκονται στο σχολείο

Ο υπεύθυνος του εργοστασίου απορρίπτει τις ευθύνες, λέγοντας: «Δεν είναι δικό μας λάθος που πρέπει να δουλέψουν. Το κράτος απέτυχε να τους εξασφαλίσει τα απαραίτητα».

Ο Guardian σημειώνει ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσοι Σύροι εργάζονται στην Τουρκία. Περίπου 2,3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία και μόλις το 9% μένει σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Οι υπόλοιποι πρέπει να εξασφαλίσουν μόνοι τους τα προς το ζην, χωρίς καμία στήριξη από το κράτος.

Οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες δεν απολαμβάνουν ίσες συνθήκες εργασίας με τους Τούρκους πολίτες. Μιλώντας στον Guardian, αρκετοί πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι ο μισθός τους είναι πολύ μικρότερος και ότι η πληρωμή καθυστερεί.

Τα περισσότερα εργοστάσια παρέχουν ενδύματα σε εταιρείες που εξάγουν τα ρούχα στην Ευρώπη. Πολλές ευρωπαϊκές μάρκες επιλέγουν την Τουρκία, επειδή είναι κοντά και εξαιτίας της ποιότητας των ενδυμάτων. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, ελάχιστες εταιρείες γνωρίζουν τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα τουρκικά εργοστάσια.