Σκληραίνει περαιτέρω τη στάση της έναντι της Σουηδίας η Άγκυρα, μετά την αναβολή επ’ αόριστον των συνομιλιών για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και εν όψει των εκλογών στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη, μία από αντι-ισλαμική οργάνωση και μία από μια φιλοκουρδική ομάδα, είπε ότι η Σουηδία είναι «συνεργός για έγκλημα μίσους και ρατσισμού».

Αιτιολόγησε τον χαρακτηρισμό, με το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις αυτές δεν απαγορεύτηκαν. «Η σουηδική κυβέρνηση συμμετείχε σε αυτή τη βδελυρή ενέργεια επιτρέποντάς της να πραγματοποιηθεί», είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, που επισκέπτεται την Άγκυρα. «Είναι τόσο απλό. Κανείς δεν μπορεί να μας πει το αντίθετο».

Και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι συναντήσεις, τουλάχιστον σύντομα. «Σε αυτό το περιβάλλον, μια τριμερής συνάντηση δεν θα είχε νόημα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αναβλήθηκε γιατί το σημερινό περιβάλλον θα το είχε επισκιάσει, δεν θα ήταν μια υγιής συνάντηση», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε, αν η Φινλανδία μπορεί να ενταχθεί μόνη της στη συμμαχία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Άγκυρα δεν είχε λάβει τέτοιο αίτημα, αλλά «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τη Φινλανδία είναι σχετικά λιγότερα σε σύγκριση με τη Σουηδία».

«Αισιοδοξεί» η Στοκχόλμη

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση με την Τουρκία. «Υπάρχει πιθανότητα, αδιαμφισβήτητα», δήλωσε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα. Αν και δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα, είπε ότι ελπίζει ότι «θα συμβεί το συντομότερο δυνατό».

Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν είπε ποτέ ρητά ότι η πόρτα έχει κλείσει τελείως για τη Σουηδία. «Αυτή ήταν και η εντύπωση που δίνουν οι γύροι συνομιλιών με την Τουρκία από το περασμένο καλοκαίρι», είπε.

«Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πού βρισκόμαστε στη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για τον τελικό στόχο της διαδικασίας», τόνισε ο Ουλφ Κρίστερσον, που επισήμανε την πίεση που θα ασκηθεί στην Τουρκία από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών του ΝΑΤΟ. «Αλλά είναι η Τουρκία που παίρνει την τουρκική απόφαση και κανείς άλλος».

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ πέρυσι. Μέχρι στιγμής 28 από τις 30 χώρες της Συμμαχίας έχουν εγκρίνει τις αιτήσεις των δύο δύο, με την Ουγγαρία και την Τουρκία να μην τις έχουν επικυρώσει ακόμη.

«Αυτό θα ήταν πολύ κακό για την ασφάλεια της Σουηδίας, αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον απολύτως αναγκαίο», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός που τόνισε ότι πρέπει να αποκλιμακωθεί η «τεταμένη κατάσταση», λέγοντας ότι είναι «έτοιμος να μιλήσει με τον Ερντογάν ανά πάσα στιγμή».

efsyn.gr