Η κατάσταση με την μόλυνση του αέρα στην πρωτεύουσα της Κίνας διαρκώς και επιδεινώνεται, με το πρόβλημα να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι αρχές του Πεκίνου εξέδωσαν οδηγία σύμφωνα με την οποία καλούν τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στα σπίτια ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ηλικιωμένους.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 τα οποία θεωρούνται και τα πιο επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο οργανισμό στο Πεκίνο, η συγκέντρωση αυτών των σωματιδίων στην πλατεία Τιενανμέν ήταν στα 320 μικρογραμμάρια, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ως ακραία αποδεκτή την έκθεση σε μόλις 25 μικρογραμμάρια και μάλιστα σε διάστημα 24 ωρών.

Κόκκινος συναγερμός κηρύχθηκε και την προηγουμένη Πέμπτη σε τουλάχιστον δέκα πόλεις της Κίνας και σε μία ολόκληρη επαρχία εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη στιγμή που μεγάλο μέρος της χώρας έχει βυθιστεί σε πυκνή ομίχλη για τέταρτη φορά σε έναν μήνα.

Ο δήμος του Πεκίνου κήρυξε κόκκινο συναγερμό για πρώτη φορά στις αρχές του Δεκεμβρίου, πριν το επαναλάβει την περασμένη εβδομάδα, επιβάλλοντας μέτρα έκτακτου χαρακτήρα, όπως περιορισμοί στην κυκλοφορία των οχημάτων και κλείσιμο εργοστασίων.