Μαρία Ψαρά

Το πράσινο φως για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έδωσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στην έκτακτη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη. Οι 27 Ευρωπαίοι Υπουργοί επανέλαβαν την έντονη καταδίκη τους για τα παράνομα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία και επανέλαβαν την έκκληση της Ε.Ε. προς τη Ρωσία να σεβαστεί τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να ανακαλέσει αυτά τα παράνομα σχέδια.

«Εκτός από την τεράστια δυστυχία που προκάλεσε η ρωσική επίθεση στον ουκρανικό λαό, η Ρωσία επέλεξε να επεκτείνει περαιτέρω το κόστος του πολέμου -και για τον δικό της ρωσικό πληθυσμό- με αυτή τη μερική κινητοποίηση που έχει ως στόχο να θέσει υπό τη σημαία της 300.000 στρατιώτες. Και αυτή η αναφορά στα πυρηνικά όπλα αποτελεί μια ανεύθυνη και κυνική προσπάθεια υπονόμευσης της σταθερής μας υποστήριξης προς την Ουκρανία. Αυτές οι απειλές θέτουν σε κίνδυνο σε πρωτοφανή κλίμακα τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Αλλά δεν θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το νέο πακέτο κυρώσεων θα επηρεάσει νέους τομείς της ρωσικής οικονομίας, ιδίως τους τεχνολογικούς.

Εξετάζεται μια απαγόρευση εξαγωγών ειδών τεχνολογίας. Επίσης, θα υπάρξει νέος κατάλογος προσώπων στη λίστα των κυρώσεων. Στο τραπέζι είναι και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πρότυπο των G7. Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία των 27 σε αυτό το ζήτημα.

Υπάρχει τέλος η σκέψη να απαγορευτούν είδη πολυτελείας, όπως τα διαμάντια, κάτι που θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για τον τομέα των διαμαντιών στο Βέλγιο, αφού από την Αμβέρσα περνάει το 50% όλων των ακατέργαστων διαμαντιών.

«Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας θα προωθηθούν άμεσα, το συντομότερο δυνατό, σε συντονισμό με τους εταίρους μας», εξήγησε ο Μπορέλ. «Θέλω να τονίσω ένα σημαντικό στοιχείο. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επίθεσης, να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ουκρανικές προσπάθειες με την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού, όσο χρειαστεί».

Οι πιο συγκεκριμένες συζητήσεις για τον προσδιορισμό των κυρώσεων αναμένονται την επόμενη εβδομάδα σε επίπεδο πρέσβεων. Πάντως ήδη τα παρατράγουδα για τις νέες κυρώσεις ξεκίνησαν, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν που χθες κάλεσε το κόμμα του να κάνει τα πάντα για άρση κυρώσεων μέχρι το τέλος του έτους και πρόσθεσε ότι θα θέσει το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε «εθνική διαβούλευση» στη χώρα του.

efsyn.gr